Европейският съд по правата на човека ще разгледа безпрецедентно дело,

...
Европейският съд по правата на човека ще разгледа безпрецедентно дело,
Коментари Харесай

Шестима младежи съдят 32 държави в безпрецедентно дело за климатичните промени

Европейският съд по правата на индивида ще прегледа " невиждано " дело, заведено от шестима младежи против 32 европейски страни, които са упрекнати, че не се оправят с провокираната от индивида климатична рецесия, заяви Си Ен Ен.


Ищците, които са на възраст сред 11 и 24 години и са от Португалия, настояват, че са на предната линия в битката с изменението на климата и ще изискат от съда да принуди тези страни бързо да ускорят дейностите за противопоставяне.

Това е първото дело в региона на климата, заведено в Европейския съд по правата на индивида, и е най-голямото от общо трите каузи за климата, които съдът преглежда.

Залогът е огромен. Евентуална победа на обвиняването ще принуди страните бързо да усилят упоритостите си в региона на климата и ще даде голям подтик на възможностите на други правосъдни каузи за климата по света - изключително на тези, в които се твърди, че страните имат отговорности в региона на правата на индивида да пазят хората от климатичната рецесия.

Ако обаче съдът отсъди в ущърб на ищците, това може да се окаже пагубно за други сходни искове.

" Това в действителност е дело на Давид и Голиат, което е невиждано по своя мащаб (и) по своите евентуални въздействия ", сподели Героид О Куин, шеф на Global Legal Action Network, или GLAN, която поддържа делото на ищците.

" Никога до момента толкоз доста страни не е трябвало да се пазят пред на никое място по света ", сподели той.

Смъртоносни горски пожари

Пътят към чуването през днешния ден стартира преди шест години. " Всичко стартира през 2017 година с пожарите ", сподели Катарина Мота, една от ищците.

Опустошителните горски пожари изпепелиха 500 000 хектара в Португалия и убиха повече от 100 души през същата година. Когато пожарите се приближиха до мястото, където живееше Мота, нейното учебно заведение и други в региона бяха затворени. " Димът беше на всички места ", напомни тя.

Бедствието става причина за завеждането на правосъден иск. Мота стартира да беседва със своята другарка Клаудия Дуарте Агостиньо и благодарение на GLAN събират още четирима ищци, всички наранени от пожарите през 2017 година

Въпреки че искът е провокиран от пожарите, изменението на климата продължава да въздейства на живота им, твърди групата, изключително жестоките горещини, които Португалия постоянно претърпява. Те споделят, че тези интервали затрудняват излизането на открито, концентрацията върху учебната работа, съня, а за някои даже и дишането, в допълнение към въздействието върху психологичното им здраве.

" Това ни кара да се тревожим за бъдещето си. Как да не се опасяваме? ", счита 15-годишният просител Андре дос Сантос Оливиера.

Като правно обвързващ контракт

Искът, който е подаден през 2020 година и разчита значително на групово финансиране, е прегледан по бързата процедура от Европейския съд по правата на индивида заради спешността на въпроса и огромния брой ответници.

Днес ищците ще настояват, че несправянето с ускоряващата се климатична рецесия нарушава техните права на индивида, в това число правото им на живот и фамилен живот, на независимост от нечовешко отношение и на независимост от дискриминация въз основа на възрастта.

Те желаят от съда да постанови, че страните, които подхранват климатичната рецесия, имат отговорности да пазят освен личните си жители, само че и тези отвън техните граници.

Искането им е 32-те страни, измежду които са 27-те страни от Европейския съюз, Норвегия, Русия, Швейцария, Турция и Обединеното кралство, да понижат фрапантно замърсяването на планетата и да принудят фирмите със седалище в техните граници да понижат излъчванията по цялата си верига на доставки.

От своя страна, страните, против които е предявен искът, настояват в писмени мнения, че никой от ищците не е потвърдил, че е претърпял съществени вреди вследствие на изменението на климата.

Правителството на Гърция - страна, която преди малко претърпя смъртоносно лято на горещини, пожари и стихии - съобщи в своя отговор: " Ефектите от изменението на климата, регистрирани до момента, не наподобява да засягат директно човешкия живот или човешкото здраве. "

Съдебният развой може да се развие по няколко метода.

Съдът може да отхвърли желае на процедурни учредения или да реши, че не е способен да го прегледа.

Ако премине през процедурните спънки, съдът може да постанови, че страните нямат отговорности в региона на правата на индивида, когато става въпрос за изменението на климата. " Това може да бъде доста нездравословно за други сходни каузи ", споделя Майкъл Б. Джерард, шеф на Центъра Sabin за право на климатичните промени в Колумбийския юридически факултет.

Или пък съдът може да се произнесе в интерес на ищците. Решението ще " работи като правно обвързващ контракт ", акцентира О Куин, принуждавайки всички 32 страни да ускорят дейностите в региона на климата.

" Това може да бъде извънредно значимо решение, което ще въодушеви повече каузи за климата в цяла Европа и може би в доста други райони ", сподели Джерард.

Искът е най-големият от трите, подадени в съда, като всички те се отнасят до отговорностите на страните към техните жители по отношение на изменението на климата.

Другите два бяха прегледани от съда през март. Единият беше предявен от повече от 2000 възрастни швейцарки, които твърдяха, че горещите талази, провокирани от изменението на климата, подкопават здравето и качеството им на живот, а другият - от френски кмет, който твърдеше, че бездействието на Франция във връзка с изменението на климата нарушава човешките му права.

Не е ясно дали съдилищата ще се произнесат по всички искове дружно, само че срокът сред чуването и решението нормално е от 9 до 18 месеца, съобщи Джери Листън, старши юрист в GLAN.

Възходът на правосъдните каузи за климата

С утежняването на рисковите метеорологични условия правосъдните разногласия за климата се оказват все по-популярен инструмент за принуждаване към дейности в региона на климата, изключително откакто страните по света не са създали задоволително, с цел да понижат замърсяването и да предотвратят пагубните равнища на стопляне.

Дори и да се изпълнят актуалните политики за климата, светът към момента е на път да се затопли с повече от 2,5°C над прединдустриалните равнища до края на века. Планетата към този момент се е затоплила с към 1,2°C и следствията са ясни. Само през тази година се следиха рекордни горещи талази, невиждани горски пожари и пагубни наводнения.

Понастоящем страните вършат минимума и в случай че всяка страна прави това, " просто ще продължим да се движим по тази изцяло пагубна траектория ", означи Листън от GLAN.

Ето за какво хората се обръщат към съдилищата. По данни на Sabin Center в международен мащаб има повече от 2400 правосъдни каузи за климата, като всяка седмица се прибавят нови.

Съдебните разногласия за климата са значим инструмент, споделя Катрин Хайам, координатор на плана " Световни закони за климатичните промени " в Лондонското учебно заведение по стопанска система. " Но мисля, че това е безусловно единствено една част от пъзела ", сподели тя и добави, че от жизненоважно значение са и продължаващото покровителство и конференциите за климата - като идната среща на върха на Организация на обединените нации COP28 в Дубай.

За португалските ищци решението на съда ще бъде чакано с неспокойствие. Дори и искът да не бъде почетен, това най-малко ще накара хората да седнат и да извърнат внимание, счита Мота.

Все отново, добави тя, " ние се надяваме на позитивен резултат ". /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР