Европейският съд по правата на човека се произнесе днес по

...
Европейският съд по правата на човека се произнесе днес по
Коментари Харесай

Осъдиха Русия да плати 20 000 евро заради убийството на Анна Политковска

Европейският съд по правата на индивида се произнесе през днешния ден по жалбата на близки на убитата съветска журналистка Анна Политковска и осъди Русия да им изплати 20 000 евро обезщетения за това, че ”не е съумяла да реализира подобаващите ограничения при следствието, с цел да откри поръчителите на убийството ” през 2006 година
Жалбоподатели по делото са Раиса Мазепа, Елена Кудимова, Вера Политковска и Иля Политковски (майката, сестрата и децата на Анна Политковска).

Според съда съветската страна не е изпълнила отговорностите си, свързани с успеваемостта и продължителността на следствието, по силата на Европейската спогодба за правата на индивида от 1950 година, С 5 гласа " за " и 2 " срещу ", на съветския и словашкия арбитър, съдът постанови, че е имало нарушаване на член 2 от Конвенцията " За правото на живот ", предава Българска телеграфна агенция.

Съдът в Страсбург признава, че следствието е довело до забележими резултати, защото петима мъже са били директно упрекнати за убийството, само че добавя, че при ликвидиране от този жанр не може да се одобри, че следствието е било съответно, щом не са били положени старания да се откри поръчителят. Според съда, въпреки че съветските управляващи са обвинили и осъдили група хора, директно свързани с поръчковото ликвидиране, те не са подхванали нужните следствени дейности, с цел да разкрият поръчителя или поръчителите. Те са насочили следствието си към съветски предприемач, живеещ в Лондон, към този момент умрял, само че не са прецизирали средствата, употребявани, с цел да се върви по тази диря.

Съдът счита, че е трябвало да бъдат проучени и други хипотези, в това число изложените от жалбоподателите, които настояват, че сътрудници на Федералната работа за сигурност или администрацията на Чеченската република са забъркани, като припомня, че проверяващата журналистка е проучвала изказвания за нарушавания на човешките права в Чечения и неведнъж е подлагала на критика политиката на президента Владимир Путин.

Днешното решение не е дефинитивно и може да бъде обжалвано до три месеца.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР