Европейският съд по правата на човека отхвърли молбата на родителите

...
Европейският съд по правата на човека отхвърли молбата на родителите
Коментари Харесай

Случаят с бебето Чарли Гард: Забраниха на родителите му да го лекуват, намеси се дори и Тръмп, но дали то ще оживее?

Европейският съд по правата на индивида отхвърли молбата на родителите на болното бебе Чарли Гард то да бъде преместено в Съединени американски щати, където да може да мина през пробно лекуване. Отчаяните родители към този момент съумяха да съберат 1, 3 млн. лири, без значение, че няколко съдилища отхвърлиха молбата им да лекуват детето не в Англия, а в Америка.

Чарли Гард е едно от 16-те деца в целия свят, което страда от необичаен синдром на митоходриална загуба. Смъртоносната болест води до последователно намаляване на мускулите и увреждане на мозъка.

Откакто схващат за заболяването на детето си, родителите му обезверено пробват да намерят способи за лекуване, отказвайки да се примирят с тежката диагноза. Съдилищата в Англия, където живеят, отхвърлят детето да бъде подлагано на повече изчерпващи лекарски процедури с претекста, че бебето към този момент е било подложено на задоволително мъчения и има правото на почтена гибел.

Майката и бащата въпреки всичко намират клиника в Съединени американски щати, където оферират нов способ за лекуване против непостижимата за родителите сума 1, 3 млн. лири. Случаят на дребното бебе, обаче, се прочува в целия свят и хора оферират финансова помощ, до момента в който най-после всички пари са събрани. Тогава се стига до правния проблем със възбраната на три съдилища във Англия.



Накрая се произнася и Европейският съд за правата на индивида, който затваря случая с решението си, че „ Бебето Чарли е било изложено на непрекъсната болежка и изтезание и всяко по-нататъшно лекуване не би довело до вяра за успех”.

Случаят закупи нов поврат, когато президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп загатна с пост в Туитър, че въпреки всичко би желал да помогне на родителите и бебето.



„ Ако желаеме да създадем нещо за Чарли Гард и също за приятелите си от Англия, както и за Папата, бихме били очаровани да го сторим”, написа той.
На този стадий към момента е незнайно какво ще се случи с дребното момчене. Родителите му оповестиха, че ще се борят за него до дъно.

Превод БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР