Европейският съд по правата на човека осъди Русия за убийството

...
Европейският съд по правата на човека осъди Русия за убийството
Коментари Харесай

Европейският съд осъди Русия за „Пуси Райът” и Политковская

Европейският съд по правата на индивида осъди Русия за убийството на проверяващата журналистка Ана Политковская и за ареста на девойките от пънк групата „ Пуси Райът”.

За случая с Политковская съдът в Страсбург смята, че съветската прокуратура „ не е съумяла да организира следствие, което да откри убиеца”. Политковская беше убита през 2006 година

Нова вълна арести в Москва

Расте броят на трагично починалите съперници на Кремъл

Борис Немцов беше погубен в центъра на Москва

По отношение на „ Пуси Райът” съдиите постановиха, че трите девойки от пънк групата, които бяха задържани през 2012 година, са били подложени на безчовечен и унизителни условия, и техните права за почтен развой и независимост са били нарушени.

Мария Альохина, Надежда Толоконникова и Екатерина Самуцевич бяха арестувани поради видео клип, сниман в храма „ Христос Спасител” в Москва, който съгласно съветските управляващи е предизвикал религиозна ненавист.

Техният опит да изпеят песента „ Богородице, прогони Путин” от олтара на храма трае 1 минута и 35 секунди, след което като те са бързо прогонени от защитата.

Първите две назначени експертизи по случая след ареста на девойките не откриват провокация на религиозна ненавист. Трета, стига до противоположното умозаключение. Според нея видеоматериалът съставлява подбудителство на ненавист към православните вярващи.

Съдебният развой се организира при засилени ограничения за сигурност. А девойките са държани в стъклена клетка, като достъпът им до адвокатска отбрана е бил стеснен. И трите са наказани на по две години отнемане от независимост за нанасяне на огорчение на религиозните усеща на православните вярващи.

На жертвите на нарушаванията Европейският съд по правата на индивида присъди 21 000 евро компенсации за породени неимуществени вреди, както и 11 760 евро за разноските по делото.

По жалбата на близки на убитата съветска журналистка Анна Политковская Русия е наказана да заплати 20 000 евро.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР