Европейският съд по правата на човека осъди днес Русия за

...
Европейският съд по правата на човека осъди днес Русия за
Коментари Харесай

Русия е осъдена да плати 34 хил. евро обезщетение за смъртта на Сергей Магнитски

Европейският съд по правата на индивида осъди през днешния ден Русия за голям брой нарушавания на човешките права по отношение на делото за гибелта на юриста Сергей Магнитски, умрял в пандиза през 2009 година, откакто направи разкрития за огромна корупционна мрежа.

Съдът в Страсбург посочи особено, че Магнитски е бил измъчван от своите надзиратели и тези обстоятелства не са били съответно разследвани, че не е получавал задоволителни медицински грижи, а процесът и посмъртната присъда на юриста са " поначало несъответстващи " и не е било почетено правото му на обективен развой.

Съдът призна Руската федерация за отговорна, че е нарушила няколко точки от Европейската спогодба, и осъди страната да изплати на представители на Магнитски 34 хиляди евро като обезщетение.

Арестуван през 2008 година, откакто разкри огромна финансова измама за източване на бюджетни средства, скалъпена съгласно него от висши служители на реда и данъчни чиновници и ощетила с изключение на съветската страна фондацията " Хермитидж кепитъл ", нейният инспектор Сергей Магнитски умря през 2009 година в следствен изолатор на 37-годишна възраст - по данни от експертиза без юридически последствия, след побои и съзнателно отнемане от медицински грижи.

Нормативен акт на Съединени американски щати от 2012 година, прочут като закона " Магнитски ", глоби съветски длъжностни лица, забъркани в нарушавания на човешките права. По-късно сходни закони одобриха Канада, балтийскките страни и Англия.

Европарламентът също изиска основаването на подобен закон на равнище Европейски Съюз. Според депутатите би трябвало да има режим на наказания, включващи заледяване на активи и възбрана за издаване на визи за лица, забъркани в съществено нарушаване на човешките права. В листата би трябвало да бъдат включени обособени хора, държавни и недържавни формирования, които са съдействали физически, финансово или посредством систематична корупция, за сходни злоупотреби или закононарушения по света.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР