Европейският съд по правата на човека осъди България да плати

...
Европейският съд по правата на човека осъди България да плати
Коментари Харесай

В България дърво може да ви убие и пак да си платите

Европейският съд по правата на индивида осъди България да заплати 12 500 евро обезщетение поради нарушено право на обективен процеспо драматичен случай отпреди 22 години. Делото е заведено от брачна половинка и дъщерята на жена от Пловдив, която е загиналапри трагичен случай през август 1998 година. Върху нея е паднал клонна дърво.

През 2003 година роднините завеждат дело против общината по Закона за отговорността на държаватаи общините за вреди (ЗОДОВ). Те претендират за два милиона лв. неимуществени вреди. Седем години по-късно съдът им присъжда обезщетение от 100 000 лева, само че не напълно.

Проблемът е, че съдът преквалифицира техния искточно преди да излезе с решение. Роднините претендират за обезщетение против общината по ЗОДОВ. По този ред не се дължат такси върху отхвърлената част на исковете. Съдът обаче преквалифицира делото за непозволено увреждане по Закона за отговорностите и договорите (ЗЗД). Хората са натоварени с 4% държавна такса върху отхвърлената част от претенцията им, коетоозначава, че би трябвало да платят 126 хиляди лвдържавна такса.

Съдът признава, че те имат право на обезщетение, само че таксите, с които ги натоварва, надвишават неговия размер с 26 000 лв..

Докато тече делото, Законът за отговорността на страната и общините за вреди е изменен. Промяната гласи, че ищците не внасят държавна такса върху отхвърлената част от желае, а дължат единствено разходи по делото.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР