Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург се

...
Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург се
Коментари Харесай

Съдът в Страсбург призна правото на Италия да не приема мигранти

Европейският съд по правата на индивида (ЕСПЧ) в Страсбург се произнесе по жалбата на капитана на спасяващия мигранти транспортен съд Sea-Watch 3, като призна правото на Италия да не приема филантропичния транспортен съд със избавени мигранти на борда.

Корабът, който престоя в Средиземно море в продължение на 14 дни, изиска да дебаркира на италианското крайбрежие.

Европейски съд по правата на човека отхвърли настояването на екипажа на кораба да дебаркира в Италия.

Съдът аргументира решението си с събитието, че италианското държавно управление към този момент е разрешило на най-уязвимите пасажери, в това число бременни дами и деца, да слязат на италианския бряг.

На 12 юни корабът избави 53 души край крайбрежията на Либия. Оттогава италианските управляващи разрешиха на 11 от избавените мигранти да слязат на италианския бряг по медицински или филантропични аргументи, само че отхвърлят да одобряват останалите.

Италианският вицепремиер и вътрешен министър Матео Салвини прикани немската неправителствена организация Sea Watch да води мигрантите в Холандия, защото техният транспортен съд плава под холандско знаме, или пък в Германия.

Той даде да се разбере, че каквото и да беше решението на Европейски съд по правата на човека, позицията на Италия нямаше да се промени.

Ако нарушава инструкциите на италианските управляващи, корабът би бил санкциониран от 10 до 50 000 евро. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР