Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) постанови днес решение,

...
Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) постанови днес решение,
Коментари Харесай

ЕСПЧ нареди да приемем, че престъпленията на хомофобска основа са утежняващо вината обстоятелство

Европейският съд по правата на индивида (ЕСПЧ) постанови през днешния ден решение, с което упорства България да запише в Наказателния кодекс, че закононарушенията на хомофобска основа са утежняващо виновността събитие.

Решението е обвързвано с убийството през 2008 година в Борисовата градина в София на студента по медицина Михаил Стоянов (26 г.) поради това, че приличал на тримата си нападатели на гей. Европейски съд по правата на човека отбелязва, че българският съд е открил виновността на нападателите и ги е осъдил, без да регистрира събитието, че закононарушението е осъществено от хомофобски подбуди, тъй като Наказателният кодекс у нас не прави сходна разлика при убийствата. Допълва се, че произнесените присъди са били под законовия най-малко поради чистото правосъдно минало на убийците и това, че са млади.

Подлежащото на наложително осъществяване решение на Европейски съд по правата на човека планува нашата страна да одобри законодателни промени, тъй че нападенията с свирепост на основата на ненавист към същинската или хипотетичната полова ориентировка на жертвата да бъдат възприемани като закононарушения с утежняващо виновността събитие. Европейският съд постановява, че в тази ситуация със Стоянов са били нарушени възбраната за дискриминация и правото на живот.

Европейски съд по правата на човека присъжда България да изплати на ищеца по делото - майката на Михаил Стоянов - обезщетение от 7000 евро неимуществени вреди и 3183,90 евро разходи.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР