Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) осъди днес Русия

...
Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) осъди днес Русия
Коментари Харесай

ЕСПЧ осъди Русия за отказ да регистрира асоциации на ЛГБТ общността

Европейският съд по правата на индивида (ЕСПЧ) осъди през днешния ден Русия за това, че е отказала да записва три асоциации, тъй като пазят лица от ЛГБТ общността - недопустимо съображение предвид на Европейската спогодба за правата на индивида, съобщи Франс прес.

Жалбоподателите са три съветски организации, които предизвикват правата на общността на лесбийките, гейовете, бисексуалните и транссексуалните (ЛГБТ) - "Рейнбоу хаус ", "Сочи прайд хаус " и "Мувмънт фор меридж икуалити " ( "Движение за пълноправие в брака "), както и четиримата им създатели и ръководители.

Между 2006 и 2011 година те неведнъж, само че без резултат, са желали да бъдат регистрирани. Сред изброените от съветските управляващи аргументи за оправдаване на отхвърли са, че насърчаването на правата на ЛГБТ би могло да докара до "унищожаване " на "моралните полезности на обществото ", до демографски спад и до подбудителство на "социални или религиозни раздори ", изброява съдът в решението си.

Искането за регистрация на една от асоциациите, "Рейнбоу хаус ", е било отхвърлено, тъй като формулярът от заявката не е бил прикован по надлежния ред и при попълването му имало печатни неточности. Отказ са получили и "Мувмънт фор меридж икуалити " и "Сочи хаус ", тъй като в наименованията им са употребявани непознати думи.

"Ясно е, че ролята на трите организации жалбоподателки в насърчаването на правата на ЛГБТ общността съставлява решаващото съображение за отменяне на настояванията им за регистрация ", написа съдът в решението си, като напомня, че "различията, стимулирани само от съображения за полова ориентировка, са неприемливи според Европейската спогодба " за правата на индивида.

Европейски съд по правата на човека преценя, че жалбоподателите са били "подложени на друго отнасяне, учредено на полова ориентировка ", като се изключи един от тях - Николай Алексеев. Всички претенции на този представител на съветската гей общественост по делото на процедура бяха отхвърлени поради апела му в обществените мрежи за "изгаряне " на Европейски съд по правата на човека и обидите към няколко съдии след тяхно решение от 2018 година, което не го удовлетвори.

По отношение на всички останали жалбоподатели Европейски съд по правата на човека установи, че са осъществени нарушавания на член 6.1 (достъп до съд), член 11 (свобода на сдружаване) и 14 (забрана на дискриминация) в Европейската спогодба за правата на индивида.
Съдът осъди Русия да изплати общо 36 000 евро на тримата самостоятелни жалбоподатели за нанесени неимуществени вреди.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР