Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) осъди България заради

...
Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) осъди България заради
Коментари Харесай

Съдът по правата на човека осъди България за отказ за смяна на пола по документи

Европейският съд по правата на индивида (ЕСПЧ) осъди България поради правосъдната процедура да отхвърля промяна на данните в персоналните документи на трансджендър хора.

България би трябвало да заплати 7500 евро обезщетение на транс жена поради отхвърли на съда да промени трите ѝ имена и ЕГН в публични документи, с което съгласно Европейски съд по правата на човека е нарушено правото ѝ на персонален живот. Държавата би трябвало да покрие и разноските по делото на стойност 3000 евро.

Kазусът е от 2018 година, когато трансджендър дамата подава молба да смени трите си имена и ЕГН, тъй че те да дават отговор на женския ѝ пол. Районният съд в Горна Оряховица почита молбата ѝ според Европейската спогодба за правата на индивида, която обезпечава правото на ценене на персоналния и фамилния живот.

Според българското законодателство обаче промяната на пола юридически не е допустима. Българската прокуратура апелира решението, а Окръжният съд във Велико Търново, който преглежда делото на втора инстанция, го анулира. Той акцентира, че полът е биологично положение от раждането и не предстои на смяна. Окръжния съд показва още, че даже и да се откри, че лицето трайно се самоопределя като жена и е почнала хормонална процедура, българското законодателство не разрешава смяна на пола в гражданските регистри.

Така въпросът стига до Върховния касационен съд (ВКС), само че съдиите в него не позволяват обжалване. Те означават, че даже да е допустима промяна на пола по юридически път, физиологичната смяна на ищеца от мъж в жена " не е станала безапелационна и справедлива " и може да бъде направено ново искане, откакто е реалност " трайна " смяна на биологичния пол, като не се изисква безусловно хирургическа намеса.

" Конкретният случай не е подобен. Касае се за младеж на 22 години. На тази възраст физическото и психическо развиване на личността към момента не е приключено ", се споделя в решението на съдиите.

Те се базират на здравна експертиза, съгласно която в тялото на транс дамата към момента има равнища на полови хормони, присъщи за мъж и въпреки да има известна феминизация, тя е обратима.

 Европейският съд по правата на индивида (ЕСПЧ) в Страсбург.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР