Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) осъди България заради

...
Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) осъди България заради
Коментари Харесай

България е осъдена заради отказана смяна на пола

Европейският съд по правата на индивида (ЕСПЧ) осъди България поради това, че българските управляващи без основателна причина са отказали на транссексуален български жител да си промени пола.

Й. Т. е жена, която е родена през 1970 година През юношеските си години тя осъзнава мъжката си полова еднаквост и стартира да води обществен живот като мъж с мъжко първо име.

От 2008 година жалбоподателят живее в партньорки връзки с друга жена, която родила през 2010 година дете благодарение на изкуствено оплождане от донор. Оттогава Й. Т. и детето му се възприемат взаимно като татко и наследник.

През 2014 година ищецът е претърпял интервенция за унищожаване на млечните жлези и през 2015 година се е обърнал към областен съд с искане за промяна на първото, бащиното и фамилното си име, като и на своя пол и ЕГН в електронните регистри. Това са нужните детайли, преди Й. Т. да се подложи на още една интервенция, с която да приключи смяната на пола си.

Районният съд, а по-късно и апелативният съд отхвърлят да удовлетворят настояването на транссексуалния мъж. Аргументът е, че общественият интерес не позволява сходно позволение, само че без да се посочи какъв тъкмо е общественият интерес в този случай.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР