Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) осъди България заради

...
Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) осъди България заради
Коментари Харесай

Осъдиха България заради отказ да признае смяната на пола на транссексуален

Европейският съд по правата на индивида (ЕСПЧ) осъди България поради това, че българските управляващи без основателна причина са отказали на транссексуален български жител признание на промяната на пола му, съобщи AFP.

Ищецът, назван единствено с буквите Й. Т., е жена, родена през 1970 година През юношеските си години тя осъзнала мъжката си полова еднаквост. Оттогава Й. Т. води обществен живот като мъж с мъжко първо име. Той живее в партньорки връзки с друга жена, която родила през 2010 година дете благодарение на изкуствено оплождане от донор. Оттогава Й. Т. и детето му се възприемат взаимно като татко и наследник, заяви bTV.

След като претърпял интервенция се е обърнал към областен съд с искане за промяна на първото, бащиното и фамилното си име, като и на своя пол и ЕГН в електронните регистри. Това са нужните детайли, преди Й. Т. да се подложи на още една интервенция, с която да приключи смяната на пола си. Районният съд, а по-късно и апелативен съд, обаче отказали да удовлетворят настояването на транссексуалния мъж, след което той се обърнал към Европейски съд по правата на човека. Съдът в Страсбург постанови България да изплати на ищеца 7500 евро за морални вреди и 4150 евро разходи по делото.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР