Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) обяви, че ще

...
Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) обяви, че ще
Коментари Харесай

България е сред 33 държави, които ще отговорят пред ЕСПЧ за лошите си екополитики - Важно днес

Европейският съд по правата на индивида (ЕСПЧ) разгласи, че ще преглежда с приоритет дело по тъжба против 33 страни, измежду които и България, поради незадоволителните старания на държавните управления в намаляването на въглеродните излъчвания.

Делото е заведено против всички 27 държави-членки на Европейски Съюз, както и против Норвегия, Русия, Швейцария, Турция, Украйна и Англия. Ако вземем поради държавите-членки на Европейски Съюз като блок от страни, тези страни са главните източници на излъчвания в Европа.

Съдебният развой е заведен от шестима младежи от Португалия, които желаят въпросните страни да подхващат по-решителни ограничения против световното стопляне и климатичните промени. В противоположен случай животът им ще бъде в заплаха, настояват те. Като доказателство за това те показват големите горски пожари, които изтезават Португалия през последните години, споделя европейската медийна платформа за нововъведения и технологии " Innovation Origins ".

През 2017 година страната беше наранена от всеобщи горски пожари, които съгласно младежите са " директен резултат от световното стопляне ". Активистите настояват, че заради тези пожари има риск за здравето им, и показват, че към този момент са имали респираторни проблеми вследствие на това.

" Изменението на климата е най-голямата опасност за моето бъдеще и това на моето потомство ", споделя 23-годишната Клаудия Дуарте, която е най-възрастната измежду ищците.

Тя работи като здравна сестра и живее в португалския окръг Лейрия, който през 2017 година беше тежко обиден от горски пожари. Останалите членове на групата са на възраст сред 10 и 22 години.

Първоначалната цел на това дело, почнало преди съвсем 5 години, е да се търси правно обвързващо решение от Европейския съд по правата на индивида (ЕСПЧ), " което да задължи европейските държавни управления да подхващат незабавните дейности, нужни за прекъсване на климатичната рецесия ".

Жалбоподателите настояват, че европейските страни би трябвало освен да одобряват доста по-дълбоки и незабавни съкращения на въглеродните излъчвания, отделяни на тяхна територия, само че и да се оправят с приноса си за излъчванията, отделяни в чужбина, да вземем за пример посредством износа на изкопаеми горива.

Наскоро Европейският съд по правата на индивида отнесе делото до Голямата камара от 17 съдии, като доста дребна част от всички каузи в действителност стигнат до висшата правосъдна инстанция.

" Никога до момента не се е налагало толкоз доста страни да се пазят пред който и да е интернационален съд или орган. Така че това ще бъде чуване от невиждан мащаб по въпрос с невиждани последствия ". Очаква се делото да бъде прегледано през есента на тази година.

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР