Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) е на път

...
Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) е на път
Коментари Харесай

Съдът в Страсбург: Военните съдилища в България не могат да съдят цивилни


Европейският съд по правата на индивида (ЕСПЧ) е на път да провокира радикална смяна в българската правосъдна система, отнемайки юрисдикцията на военните съдилища върху цивилни жители. Решението на съда в Страсбург е по делото " Мустафа против България ". Заради неговата значимост се позволява обжалване на решението пред Голямата камара на Европейски съд по правата на човека.

През 2011 година цивилният български жител Хюсеин Мустафа е упрекнат като водач на проведена незаконна група за контрабанда на артикули с огромна стойност. Поради обстоятелството, че единствено един от членовете на хипотетичната незаконна група е бил боен, всички останали също са изправени пред боен съд.

Причината е в Наказателно-процесуалния кодекс. Според българския процесуален закон делата за проведените незаконни групи са в юрисдикцията на Специализирания углавен съд. В случая на Мустафа обаче, делото се гледа от боен съд, чиято юрисдискция е считана за по-висша от тази на спецсъда, когато някой от обвинените е боен (чл. 411А, ал.7 от НПК).
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР