Европейският съд отхвърли тестовете за сексуална ориентация за гейове, които

...
Европейският съд отхвърли тестовете за сексуална ориентация за гейове, които
Коментари Харесай

Отпадат тестовете за сексуална ориентация за гейове, които кандидатстват за убежище

Европейският съд отхвърли тестванията за полова ориентировка за гейове, които аплайват за леговище. Институцията прегледа случай на нигериец, който потърси леговище в Унгария през 2015 година, потвърждавайки, че е застрашен от гонене в родината си, защото е гей.

Унгарският съд отхвърли леговище, откакто психически тест не потвърди хомосексуалността на претендента. Съдебното решение е наложително за всички страни-членки.

Европейският съд постанови да не се употребяват психически проби като претекст за отвод на леговище за хора, бягащи от страни, където хомосексуалността е противозаконна. Спорно е, дали половата ориентировка може да се дефинира с тест, само че такива се ползват при разглеждане на основанията за търсене на леговище, оповестява Дарик.

Според данни на Агенцията на Европейски Съюз за главните права, стотици гейове, опасяващи се от гонене в Африка, Близкия изток и Чечня, търсят леговище в съюза. Шериатската полиция в Нигерия преследва мъжете с хомосексуална ориентировка благодарение на локалните общности, демонстрира репортаж на Би Би Си.

Хомосексуализмът е противозаконен в огромна част от африканските страни. През 2014 година при сходен случай в Нидерландия Европейският съд постанови, че тестванията за половост нарушават човешките права на търсещите леговище. В новото решение се споделя, че въпреки „ избрани форми на експертни отчети и оценки биха могли да са потребни “ в сходни случаи, те са в прорез с персоналната цялост на хората. Според присъждане от 2013-та пък леговище би могло да се дава в случаи, когато претендентите са били в пандиза за хомосексуалност в родните си страни.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР