Европейският съд осъди България отново за неспазване на европейското природозащитно

...
Европейският съд осъди България отново за неспазване на европейското природозащитно
Коментари Харесай

България осъдена за втори път от Европейския съд за неспазване на екозаконодателството


Европейският съд осъди България още веднъж за неспазване на европейското природозащитно законодателство, оповестява обединението от неправителствени организации и цивилен групи " За да остане природа в България ". След наказателна процедура, траяла близо 10 години, с решението си през днешния ден Европейският съд приема за открито, че България не е оповестила цялото орнитологично значимо място, обхващащо Рила планина, в специфичната предпазена зона " Рила " от европейската екологична мрежа Натура 2000 и не е класифицирала най-подходящите по брой и повърхност територии за опазването на типове птици съгласно европейската инструкция за птиците.

Съгласно член 260 на Договора за участие в Европейски Съюз, България е задължена да предприеме нужните ограничения, с цел да извърши решението на съда. Това значи, че цялото орнитологично място " Рила " би трябвало да бъде оповестено за предпазена зона за птици от Натура 2000. През 2017 година Европейската комисия предяви иск за осъждането на България, защото в специфичната предпазена зона " Рила " не е било включено орнитологично значимото място " Рила " в неговата целокупност, т.е. останали са незащитени територии.

Планината Рила е значим район на обитаване на птици и една от най-значимите територии в Европейския съюз за опазването на към 130 типа гнездящи птици. От европейско природозащитно значение са 41 типа, като един от тях е заплашен в международен мащаб. Включените до момента в Натура 2000 Национален парк Рила и Природен парк Рилски манастир не са задоволителни, с цел да обзет в задоволителна степен популациите на застрашените типове птици. Незащитените територии, наречени " Рила буфер ", обгръщат остарели, естествени гори, които са единственото обиталище на типове като белогърбия и трипръстия кълвач, пернатоногата и врабчовата кукумявка, глухара и други По данни от лесоустройствените планове над 56% от горите в препоръчаната територия са на възраст над 100 години, което е един неповторим образец за цяла Европа!

Тази неоправдателна за България присъда би могла да бъде избегната, в случай че Директивата за птиците бе приложена прецизно и напълно. След като Национален парк Рила бе разгласен за Натура 2000 място през 2007 година, а Политическа партия Рилски манастир - през 2011 година след договаряния с Европейската комисия, оповестяването на " Рила буфер " за предпазена зона от Натура 2000 се отсрочва от 2011 година насам с разнообразни претекстове, без солидни причини. Единствената действителна причина за отлагането на това оповестяване са предложенията за застрояване на серия от заменки на гори в северна Рила на териториите на общините Сапарева баня и Самоков.

Днес всички, които са виновни за необявяването на " Рила буфер " за предпазена зона, би трябвало да поемат отговорност за осъждането на България, а държавното управление да предприеме незабавни ограничения за включването на тази територия в Натура 2000, упорстват от обединението " За да остане природа в България ".
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР