Европейският производител на самолети Airbus е сключил споразумения за обмен

...
Европейският производител на самолети Airbus е сключил споразумения за обмен
Коментари Харесай

Airbus има връзки с китайския военнопромишлен комплекс

Европейският производител на самолети Airbus е сключил съглашения за продан на технологии и произвеждане с организации, свързани с държавния боен комплекс на Китай, оповестява Politico, базирайки се на отчет на американската консултантска компания Horizon Advisory. Докладът е основан на свободно налични, включително и китайски, източници и се концентрира върху някои от взаимоотношенията със структури като държавния авиационен и защитителен конгломерат AVIC (Aviation Industry Corporation of China) и върху въпроса за индустриалните зависимости.

" Изглежда, че връзките на Airbus с китайския пазар носят несъразмерен риск ", се споделя в отчета на Horizon Advisory, който е бил възложен авансово на Politico. " Ангажиментът на Airbus в Китай включва обилни връзки с китайските военни и военно-граждански обединявания, в това число под формата на зависимости от доставките, продан на технологии и съдействие в региона на научните проучвания и създаване ", се споделя още в отчета.

Според него Airbus " реализира наличието си в Китай посредством най-малко 10 юридически лица, пет от които са взаимни предприятия с китайски държавни и военни играчи ". В основата е държавният конгломерат AVIC, като Airbus има 5% дял в записаното в Хонконг поделение на AVIC AviChina. Производителят продължава да управлява дяловете в компанията, макар че седем други дъщерни сдружения на AVIC бяха избрани като " военни крайни консуматори " през 2020 година от Министерството на търговията на Съединени американски щати при ръководството на Тръмп, което прикани експортьорите да засилят инспекциите. Европейски Съюз няма сходни разпореждания против AVIC или подчинените ѝ сдружения. Според известия в китайските медии взаимното дружество Airbus-AVIC дава отговор за 5% от корпуса на един от най-новите модели на Airbus - A350XWB. Всички крила на Airbus A320, съединени в Тиендзин, ще бъдат създадени от дъщерното сдружение на AVIC Xian Aircraft Company (XAC), което също по този начин създава и създава военнотранспортния аероплан Y-20, употребен от китайската войска.
Реклама
В отчета се показва, че в няколко случая Airbus е станал подвластен от китайски компании, в това число свързани с военната индустрия, като единствени или едни от дребното снабдители на основни елементи, като да вземем за пример някои типове кормила, елеватори и порти. Бъдещите планове в Китай ще включват още по-чувствителни области.

" Обмисляме също по този начин засилено интегрирано съдействие с Китай в нови софтуерни области като огромни данни, изкуствен интелект и нова сила ", написа Джордж Сю, изпълнителен шеф на Airbus China, в публикация по-рано тази година. " Ето за какво избрахме Шънджън, с цел да създадем втория в света център за нововъведения на Airbus, единственият отвън Съединени американски щати ".

Дейността на европейският производител в Китай е надалеч по-успешна от тази на американската Boeing, чиито продажби в страната бяха наранени от комерсиалната война сред Съединени американски щати и Китай по време на ръководството на Доналд Тръмп. Откакто е навлязъл на китайския пазар в средата на 80-те години, компанията се оправя надалеч по-добре от доста други мултинационални компании. Тя е избрала град Тиендзин за единствената си неевропейска линия за сглобяване на широкофюзелажни самолети A330 и е избрала член на Комунистическата партия за изпълнителен шеф, показва още отчетът.
Връзки с военния комплекс в Китай
Авиационният бранш на Китай се развил от Военновъздушните сили на Народната освободителна войска и в никакъв случай не е бил изцяло приватизиран или обособен от военните си основи. През последните години президентът Си Цзинпин прикани за " гражданско-военно " обединение и вкара многочислени закони и разпореждания, които изискват от доста необятен кръг компании - изключително тези в стратегически браншове и в това число взаимни предприятия с интернационалните компании - да си сътрудничат с военните и разследващите служби на страната.
Реклама
" Airbus научи урока по сложния метод ", съобщи почитан чиновник в региона на защитата, който е поискал да остане неизвестен заради деликатността на въпроса. " Това е проблем за някои държавни управления... само че преди неотдавнашната геополитика всички бяха въодушевени за китайския пазар ".

Коментирайки общата бизнес среда, Барт Гротхуис, нидерландски член на Европейския парламент и специалист по защита, съобщи: " Смятам, че към момента не вършим задоволително, с цел да опазим интелектуалната си благосъстоятелност, до момента в който си сътрудничим с Китай... Също по този начин не сме изцяло наясно доколко съдействието ни с китайски цивилен военни организации може да докара до прогрес на китайската войска ".
Свързани публикации Boeing чака по-малко търсене на самолети през идващите 20 години 20 юли 2022, 11:55 Авиокомпаниите губят или забавят от ден на ден багаж поради дефицита на личен състав 14 юли 2022, 09:40 Wizz Air желае да утрои флота си до 2030 година 2 юни 2022, 16:45 По-голямото произвеждане на самолети Airbus тества световната верига за доставки 2 юни 2022, 11:45 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Транспорт
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР