Европейският пазар на труда преживява златни години. Защо обаче толкова

...
Европейският пазар на труда преживява златни години. Защо обаче толкова
Коментари Харесай

Какво се случва на пазара на труда в Европа?

Европейският пазар на труда претърпява златни години. Защо обаче толкоз чиновници са ядосани?

Безработицата на Стария континент не е била толкоз ниска в границите на цяло потомство. Десет милиона повече хора имат работа през днешния ден, в сравнение с преди финансовата рецесия от 2008 година Търсенето на работна ръка остава високо, а броят на новите работни места е невиждано висок. От 22-те страни в Европейския съюз, които имат минимална работна заплата, единствено в Латвия не бе нараснала предходната година, напомня The Wall Street Journal.

Но зад тези данни стои наклонност, която трансформира Европа. Все по-голям дял от новите работни места са на половин работен ден, краткотрайни или други, при които липсва обществената отбрана, на която работещите на Стария континент са привикнали.

През предходната година 14,2 % от работните места в Европа са били краткотрайни, при 4 % в Съединените американски щати - оставяйки голям брой работещи без осигуровки и заплащания за пенсия. Резултатът е от ден на ден европейци, които имат работа, само че въпреки всичко колкото да свързват двата края, гледайки по какъв начин животът на останалите към тях се усъвършенства.

" Създават се работни места, само че те не са положителни ", счита Виктор Жерардо Понс Аревало, заварчик от Испания, който не е съумял да погасява ипотечния си заем по време на еврокризата през 2014 година и в този момент живее с двете си дъщери в общинско жилище.

Делът на работещите в еврозоната, които са в риск от беднотия, се повишава до 9,2 % през 2018 година (след пик от 9,5 % през 2016 г.) от 7,9 % през 2007 година

Над 15 милиона европейци имат несигурни работни места и са изправени пред пониженията на помощите за безработица и обществените стратегии, въведени при рецесията. В Испания, Италия, Гърция и Западна Европа като цяло, това подхранва възторг за крайни политически придвижвания и смъква поддръжката за социал-демократическите партии, които представляваха трудещите се десетилетия наред.

Във Франция митингите на " жълтите жилетки " изригнаха след повишение на разноските за живот, в това число нов налог върху горивата. " Работя, единствено с цел да мога да си заплащам сметките ", споделя Йоан Перотин, 25-годишен финансов експерт, работещ във френска банка в Лион.

Позицията му - такава, която в миналото щеше да го изстреля по пътя на постоянна кариера - получава посредством организация за краткотрайна претовареност. И в този момент пред него стои рискът той да бъде уволнен съвсем без предупреждение. В Европа сходни позиции рядко са стълба към непрекъсната претовареност, както в Съединени американски щати, разяснява изданието.

Растящата неустановеност на работното място в Европа трансформира континента, който в миналото бе прочут със мощните си закони, защитаващи работещите - и с непрекъснато високата безработица. Увеличената еластичност в намирането и освобождението на чиновници през последните години оказа помощ на фирмите да усилят облагите.

Но слабото потребителско търсене остави еврозоната разчитаща на износа. И откакто той стартира да отслабва тази година, Европейската централна банка още веднъж започва програмата си за количествени облекчения.

Ефектът на все множеството " атипични работни места " - краткотрайни, почасови и други - визира доста повече от разноските на семействата. Хората, които постоянно сменят работодателя си или работят единствено по няколко дни всяка седмица, нормално получават по-малко подготовка и по-малко покачвания, спрямо тези, които са наети на цялостен работен ден. В последна сметка това намалява продуктивността.

По-високата краткотрайна претовареност в Европа, по отношение на Съединени американски щати, демонстрира структурните разлики сред двете стопански системи. Въпреки че държавните управления на Стария континент облекчиха разпоредбите за уволняване, всеобщите съкращения въпреки всичко изискват скъпи компенсации, което демотивира компании да усилват броя на чиновниците на цялостен работен ден.

По-бедните южни страни неведнъж опитваха да преборят високата безработица посредством понижаване на регулациите. Така през днешния ден Испания е страната с най-голям дял работещи на краткотраен контракт в Европейски Съюз - 26,4 %.

Преди рецесията от 2008 година Мириам Суарес чистила 13 хотелски стаи в Барселона на 8-часов работен ден с 20-минутна обедна отмора. След промени в законодателството през 2012 хотелите бяха облекчени от условието за рамкови контракти. Днес Суарес чисти 25 стаи на 5-часов работен ден против едно евро на стая. И няма обедна отмора.

В последна сметка тя е уволнена, откакто си взима болничен поради проблеми с кръста и ръката от работата. Ядът си тя излива през април, като гласоподава за крайнолявата партия " Подемос ", която дава обещание обилно на работещите на сходни нейните условия.

Никъде гневът обаче не е толкоз забележим, колкото във Англия. От 2008 година насам две трети от новите работни места на Острова са били краткотрайни позиции. И съгласно Тиеми Фецер, икономист в University of Warwick, точно несигурността на пазара на труда е съдействала най-вече за гласуването за Brexit през юни 2016 година /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР