Европейският пазар е готов да поеме всякаква цена на природния

...
Европейският пазар е готов да поеме всякаква цена на природния
Коментари Харесай

Милен Керемедчиев съзря липса на европейска солидарност

Европейският пазар е подготвен да поеме всякаква цена на природния газ . България е доста тежко уязвима. Разликата сред стопанската система на България и на Германия е голяма. Това съобщи пред БНР някогашният заместник-министър на външните работи Милен Керемедчиев.

По думите му разделянето сред европейските страни е реалност повече от 10 години , а протичащото се на енергийния пазар е единствено още един образец. Според него, в случай че цените на газа не бъдат контролирани или обезщетени, у нас може да се стигне до затваряне на предприятия и покачване на безработицата.

Той бе безапелационен, че европейска взаимност няма. Керемедчиев уточни, че се с ъздават лагери по ползи, които са плаващи . Високият таван ще докара до погашение на тежки дотации за предприятията и семействата, добави някогашният зам.-министър. Керемедчиев изрази мнение, че България би трябвало да стои на своята позиция, макар че е мъчно да се реализира компромис към нашето предложение.

Той посочи, че в случай че няма внезапна смяна във фискалната политика по отношение на енергийните дотации, които сега се раздават на калпак, това ще докара до тежко източване на бюджета. Това ще докара до спомагателен тежък недостиг. Бюджета за идната година ще би трябвало да се преправя няколко пъти. Ако не, цените ще се вдигнат и ще се стигне до съществено обществено напрежение, добави Керемедчиев.

По отношение на спрените газови доставки от Газпром, той уточни, че до януари може да получим уведомление за арбитраж. Тази бомба тиктака през цялото време, когато България се отхвърли от доставките на газ от Русия. Арбитражът би трябвало да потвърди дали Русия е спряла доставките на газ към България и не извършва контракта, разясни Керемедчиев. По думите му има действителна заплаха страната ни да бъде наказана и да заплати наказателна клауза.

Той разяснява и тематиката за възобновимите енергийни източници (ВЕИ). Според него България не е подготвена да добива повече сила от възобновими енергийни източници. Мерки в тази посока би трябвало да се вземат от едно постоянно държавно управление. Необходимо е да има съществени промени в промишлеността, с цел да се усъвършенства достъпа до зелена сила, сподели още той.
 България желае динамичен таван на цената на газа в Европа
България желае динамичен таван на цената на газа в Европа

И да се реализира ценово ниво от 150-160 евро
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР