Европейският парламент засега не предвижда да призове срещу Румъния да

Европейският парламент засега не предвижда да призове срещу Румъния да ...

EП засега не предвижда да задейства срещу Румъния процедура.

Европейският парламент засега не предвижда да призове срещу Румъния да бъде задействана процедурата по чл. 7 от договора за ЕС, предприета вече срещу Полша и Унгария. Това съобщиха на пресконференция представители на основните политически групи в ЕП, предава БТА.

Следващата сряда в Страсбург евродепутатите ще гласуват резолюция, в която ще призоват Букурещ да изпълни препоръките на Венецианската комисия към Съвета на Европа. По-рано комисията към Съвета на Европа препоръча преразглеждане на промените в румънските закони, които биха подкопали борбата с корупцията. Ден по-рано в Страсбург Европейската комисия ще представи годишните си доклади за Румъния и България по механизма за сътрудничество и проверка.

Според основните политически сили в ЕП засега не е на дневен ред необходимостта срещу Румъния да бъде задействан чл. 7, който предвижда възможност за отнемането на правото на глас в Съвета на ЕС на държава, в която се наблюдава трайна заплаха за върховенството на закона и европейските ценности. Според мнозинството в ЕП вместо това е необходимо Европейската комисия да се постарае проблемите да бъдат отстранени на основата на диалог. Говорителят на ЕП Маржори ван дер Брук отбеляза, че в четвъртък следващата седмица евродепутатите ще обсъдят необходимостта от въвеждането на всеобхватен механизъм за наблюдение на демокрацията, принципите на правовата държава и основните права в ЕС

Източник: dnesplus.bg