Европейският парламент връчи наградата Сахаров на опозиционното движение срещу управлението

...
Европейският парламент връчи наградата Сахаров на опозиционното движение срещу управлението
Коментари Харесай

ЕП връчи Сахаров на беларуската опозиция

Европейският парламент връчи премията " Сахаров " на опозиционното придвижване против ръководството на президента на Беларус Александър Лукашенко, осведоми Агенция Франс Прес.

Демократичната съпротива в Беларус получава премията за отбрана на демокрацията.

Движението е водено от

" Чест е да разглася, че дамите и мъжете от демократичната съпротива в Беларус са носителите на Наградата " Сахаров " 2020 ", написа в " Туитър " ръководителят на Европейския парламент Давид Сасоли.

" Те имат нещо, което бруталната мощ в никакъв случай не може да победи : истината. Не се предавайте във вашата битка. Ние сме на ваша страна ", увери той.

, , Англия и Канада постановиха наказания на държавното управление на Лукашенко, което

На 9 август . Спорните избори провокираха най-големите антиправителствени демонстрации в 26-годишното ръководство на Лукашенко.
 Снимка 501861
Източник:

Наградата " Сахаров " за независимост на мисълта, връчена за първи път през 1988 година на Нелсън Мандела и Анатолий Марченко, е най-високото отличие , присъждано от Европейския съюз за активност в региона на правата на индивида. Тя е жест на самопризнание за лица, групи и организации, които имат извънреден принос за отбраната на свободата на мисълта. Чрез нея и посредством свързаната с нея мрежа Европейски Съюз оказва поддръжка на лауреатите — дава им повече решителност и мощ в напъните за отстояване на техните дела.

До момента премията е връчвана на дисиденти, политически водачи, публицисти, юристи, деятели на гражданското общество, писатели, майки, съпруги, водачи на малцинства, една антитерористична група, деятели за мир, един герой против изтезанията, един карикатурист, пандизчии, излежаващи дългогодишни присъди заради убежденията си, един режисьор, на Организация на обединените нации като организация, и даже на едно дете, което се бори за правото на обучение. Това е премия на първо място за свободата на изложение, правата на малцинствата, зачитането на интернационалното право, развиването на демокрацията и използването на правилата на правовата страна. Няколко лауреати, измежду които Нелсън Мандела, Малала Юсуфзай, Денис Муквеге и Надя Мурад, получиха Нобелова премия за мир.

Наградата " Сахаров " и награда от 50 000 евро се връчват на публично пленарно съвещание на Екологичен потенциал в Страсбург в края на всяка година. Всяка от политическите групи в Парламента може да номинира кандидати; това право имат и обособените членове на Екологичен потенциал (изисква се поддръжката на наймалко 40 членове на Екологичен потенциал за всеки кандидат). Номинираните претенденти се показват на взаимно съвещание на комисията по външни работи, комисията по развиване и подкомисията по правата на индивида, като членовете на цялостния състав на комисиите гласоподават за трима финалисти. Носителят или носителите на премията " Сахаров " се избират от Председателския съвет - орган на Екологичен потенциал под управлението на ръководителя, включващ водачите на всички парламентарно показани политически групи, което трансформира избора на лауреатите в един в действителност европейски избор.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР