Европейският парламент свали имунитетите на евродепутатите Марк Тарабела (Белгия) и

...
Европейският парламент свали имунитетите на евродепутатите Марк Тарабела (Белгия) и
Коментари Харесай

Катаргейт взе имунитетите на още двама евродепутата

Европейският парламент смъкна имунитетите на евродепутатите Марк Тарабела (Белгия) и Андреа Коцолино (Италия), за които се твърди, че са свързани със случая, станал прочут като " Катаргейт ".
Още по темата
Скандалът избухна през декември и към този момент докара до снемането на имунитета на заместник-председателя на европарламента - гъркинята Ева Кайли. Проверяват се подозрения за корупция и търговия с въздействие в интерес на Катар и Мароко.

Решението за събаряне на имунитетите на Тарабела и Коцолино е по искане на белгийските управляващи, които водят следствието по случая. Двамата евродепутати бяха членове на Прогресивния алианс на социалистите и демократите, само че по-късно станаха самостоятелни.

Тарабела участва на съвещанието на Народното събрание и гласоподава за свалянето на имунитета му. След това той сподели пред публицисти: " Щастлив съм, че парламентарният ми имунитет беше свален. Напомням ви, че съм почтен в тази спекулация. Той сподели, че чака с неспокойствие " правораздаването да продължи по пътя си ". Коцолино също по-рано разгласи, че е почтен, до момента в който Катар и Мароко отхвърлят каквото и да е нарушаване по случая.

Вдигането на парламентарния имунитет отваря пътя за белгийските следователи да разпитат двамата евродепутати, с цел да продължат следствието.

Преди дни комисията на Екологичен потенциал по правни въпроси единомислещо поддържа настояването на следователите за събаряне на имунитетите на Тарабела и Коцолино. Те отхвърлят да са отговорни и нямат срещу да бъдат разследвани. Това разреши да се употребява ускорена процедура по събаряне на имунитета им. Решението на Екологичен потенциал е повлияно и от самопризнанията на арестуваните през декември Антонио Панцери и Франческо Джорджи.

Бившият евродепутат Панцери, упрекнат в началник на проведена незаконна група за въздействие в интерес на Катар и Мароко, стана очевидец на прокуратурата и се надява да получи наказване от пет години затвор против цялостни признания. Джорджи, който беше негов парламентарен асистент и сътрудник на някогашния зам.-председател на Екологичен потенциал Ева Кайли, също е признал присъединяване в противозаконни дейности. При задържането на Кайли, татко й, Джорджи и други хипотетични участници в незаконната група, белгийските следователи откриха над 1,5 милиона евро в брой.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР