Европейският парламент ще съди Европейската комисия за разблокирането на средства

...
Европейският парламент ще съди Европейската комисия за разблокирането на средства
Коментари Харесай

Евродепутати съдят ЕК за разблокираните средства за Унгария

Европейският парламент ще съди Европейската комисия за разблокирането на средства за Унгария в опит да я убеди да анулира ветото си върху помощта за Украйна, наложено предходната година, макар опасенията за върховенството на закона в страната, оповестява " Ройтерс ", базирайки се на двама депутати, написа.

Става въпрос за решението на Европейската комисия от декември предходната година да възвърне достъпа на Унгария до към 10,2 милиарда евро помощ, защото Будапеща беше блокирала 50 милиарда евро помощ за Киев.

Въпреки че Европейски Съюз от години подлага на критика Унгария за подкопаване на демокрацията при премиера Виктор Орбан, предходната година Комисията съобщи, че Унгария е изпълнила нужните условия за господство на закона, с цел да получи средствата.

Мнозина не бяха съгласни с решението.

" Средствата от Европейски Съюз могат да бъдат отпускани единствено в случай че върховенството на закона работи ", акцентира евродепутатът от немската Зелена партия Даниел Фройнд.

" 10 милиарда евро бяха отпуснати за Виктор Орбан, без да са осъществени нужните промени. Този ​​вид пазарлъци - пари на Европейски Съюз против анулация на несъгласие - не би трябвало да се позволява в Европейски Съюз ", безапелационен бе той.

Европейска комисия отхвърли обвиняването, заявявайки, че двете решения не са свързани.

" Комисията счита, че е работила в цялостно сходство с правото на Европейски Съюз и ще пази решението си пред съдилищата на Съюза ", уточни представител.

Решението на Народното събрание да заведе дело срина унгарския форинт до ново едногодишно дъно.

Друг народен представител, оказал помощ за започването на делото - немският либерал Мориц Кьорнер, съобщи, че от най-висшата инстанция на блока - Съдът на Европейските общности, ще бъде изтънчено да обясни връзката сред фондовете на Европейски Съюз и демокрацията.

И двамата законодатели се надяват, че делото може да докара до предписание Унгария да върне средствата или тяхната равноценност да бъде съкратена от бъдещи заплащания към Будапеща.

Съдът на Европейските общности посочи, че най-голямата глоба ще бъде анулацията на решението от декември и че Комисията ще дефинира по какъв начин да приложи сходно решение.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР