Европейският парламент ще приеме следващата седмица резолюция, в която ще

Европейският парламент ще приеме следващата седмица резолюция, в която ще ...

ЕП се готви за нова отсрочка на Великобритания.


Европейският парламент ще приеме следващата седмица резолюция, в която ще изрази готовност да подкрепи нова отсрочка на оттеглянето на Великобритания от ЕС. Това съобщи на пресконференция председателят на ЕП Давид Сасоли, цитиран от БТА.

По неговите думи приемането на резолюцията цели нов израз на европейското единство в преговорите. Според Сасоли е невъзможно Великобритания да напусне с договор, в който не е залегнала предпазна мярка за ирландската граница. Той добави, че се предлага преговарящите да се върнат към първоначалното виждане - мярката да бъде прилагана само по отношение на Северна Ирландия и само, ако се наложи.

В ЕС има различия по много въпроси, но по въпроса за Великобритания има единство. ЕП е на мнение, че европейската цел е постигането на раздяла със споразумение.

Постигнатото споразумение е възможно най-доброто от наша гледна точка. Споразумение без предпазна мярка за Ирландия не може да има, поясни Сасоли.

Готови сме да разгледаме всяко предложение на британската страна, не изключваме нищо. Ако се предложат решения, ще бъдат обсъдени, стига да съвпадат с насоките на ЕС.

Източник: mediapool.bg