Европейският парламент ще обсъди утре доклад за свободата на медиите

...
Европейският парламент ще обсъди утре доклад за свободата на медиите
Коментари Харесай

Европарламентът ще поиска правила за собствеността на медиите в ЕС

Европейският парламент ще разиска на следващия ден отчет за свободата на медиите в Европейския съюз, в който се предлага да се забрани или най-малко да стане изцяло транспарантно присъединяване в публични поръчки на сдружения, чийто краен притежател има медийно сдружение, съобщи Българска телеграфна агенция.

Предлага се също страните в Европейски Съюз да се задължат да оповестяват за бюджетното финансиране, предоставяно на медийните сдружения, както и да се прави непрекъснато наблюдаване на всяко бюджетно финансиране, отпускано на притежатели на медии. Осъдените или приетите за отговорни в осъществяване на каквото и да било закононарушение не следва да бъдат притежатели на медии, се добавя в отчета.

Европарламентът приканва страните да одобряват и приложат правила за собствеността на медиите , тъй че да се избегне концентриране на благосъстоятелност, непряката благосъстоятелност и собствеността, обхващаща разнообразни медии, както и да се обезпечат прозрачността, оповестението и лесния достъп за жителите до информация за собствеността на медиите, източниците на финансиране и ръководството им. Подчертава се нуждата от ограничавания за публичните чиновници да бъдат притежатели на медии.

В отчета се регистрира, че правото да информираш и да бъдеш осведомен е част от главните демократични полезности на Европейски Съюз. Свободата, разнообразието и независимостта на медиите са в основата на правото на независимост на изложение на мнение. Медиите извършват основна роля в демократичното общество посредством активността си на публичен страж, като оказват помощ за информирането и овластяването на жителите, като уголемяват тяхното схващане за политическата и публичната среда.

Разпространението на подправени вести в обществените медии и търсачките накърни доста доверието в обичайните медии, се споделя в документа.

Европарламентът отбелязва, че публичните управляващи имат задължението да се въздържат от използване на ограничавания върху свободата на изложение на мнение и да одобряват закони за развиването на свободни, самостоятелни и разнородни медии. Те имат също задължението да пазят независимостта и безпристрастността на публичните медии, които работят в работа на демократичните общества, а не като обслужват ползите на настоящите държавни управления.

Журналистите се сблъскват с принуждение, закани, тормоз или публично неодобрение , основно поради своите следствия в отбрана на публичния интерес против злоупотребата с власт, корупцията, нарушаванията на правата на индивида или противозаконните дейности. Според Съвета на Европа над половината от случаите на тормоз против работещите в медиите са дело на представители на страната, написа в отчета.

Отправен е апел Европейската комисия да възприема опитите на държавните управления за нарушение на свободата на медиите като сериозна и трайна корист с власт, и като дейности против съществени полезности на Европейски Съюз.

Държавите в Европейски Съюз са призовани да вземат ограничения, в това число като дават уместно бюджетно финансиране, за обезпечаване и поощряване на разнообразна, самостоятелна и свободна медийна среда, в работа на демократичното общество, в това число самостоятелност и резистентност на публичните медии. Осъждат се опитите на държавните управления да заглушат сериозните медии и да унищожат свободата и разнообразието на медиите, в това число посредством по-изтънчени похвати, като изкупуване от представители на държавни управления и техни доближени на търговски медии и принуждаване на публичните медии да обслужват ползите на дребни групи.

Отбелязва се, че при правенето на отчета са взети поради резултатите от класацията " Световен индикатор за независимост на печата " на организацията " Репортери без граници ". Допълва се, че през днешния ден " Google " и " Facebook " държат 85 на 100 от целия растеж на пазара на цифрова реклама, " което заплашва бъдещето на обичайните, финансирани от реклами, медийни сдружения, да вземем за пример комерсиалните малките екрани, вестници и списания ". Отправен е апел страните в Европейски Съюз да включат медийната и осведомителната просветеност в националните просветителни стратегии.

В края на април " Репортери без граници " сложи България на 111-о място в годишната си ранглиста за независимост на медиите в света. " Европейският модел ерозира ", съобщи организацията, в отчета си за 2017 година, акцентирайки две убийства (в Малта и В Словакия), закани към проверяващи кореспонденти и невиждани вербални офанзиви против медиите.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР