Европейският парламент ще обсъди днес доклад за свободата на медиите

...
Европейският парламент ще обсъди днес доклад за свободата на медиите
Коментари Харесай

Европарламентът ще поиска правила за собствеността на медиите в ЕС

Европейският парламент ще разиска през днешния ден отчет за свободата на медиите в Европейския съюз, в който се предлага да се забрани или най-малко да стане изцяло транспарантно присъединяване в публични поръчки на сдружения, чийто краен притежател има медийно сдружение.

Предлага се също страните в Европейски Съюз да се задължат да оповестяват за бюджетното финансиране, предоставяно на медийните сдружения, както и да се прави непрекъснато наблюдаване на всяко бюджетно финансиране, отпускано на притежатели на медии. Осъдените или приетите за отговорни в осъществяване на каквото и да било закононарушение не следва да бъдат притежатели на медии, се добавя в отчета.

Европарламентът приканва страните да одобряват и приложат правила за собствеността на медиите, тъй че да се избегне концентриране на благосъстоятелност, непряката благосъстоятелност и собствеността, обхващаща разнообразни медии, както и да се обезпечат прозрачността, оповестението и лесният достъп за жителите до информация за собствеността на медиите, източниците на финансиране и ръководството им. Подчертава се нуждата от ограничавания за публичните чиновници да бъдат притежатели на медии.

В отчета се регистрира, че правото да информираш и да бъдеш осведомен е част от главните демократични полезности на Европейски Съюз. Разпространението на подправени вести в обществените медии и търсачките накърни доста доверието в обичайните медии, се регистрира в документа.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР