Европейският парламент ще гласува утре резолюция, свързана с предприетите от

...
Европейският парламент ще гласува утре резолюция, свързана с предприетите от
Коментари Харесай

ЕП ще приеме резолюция за принципите на правовата държава в Румъния

Европейският парламент ще гласоподава на следващия ден резолюция, обвързвана с подхванатите от управляващите в Букурещ законови промени в битката с корупцията. Това демонстрира дневният ред за започващата довечера сесия на Екологичен потенциал в Страсбург.

Очаква се резолюцията за Румъния да не съдържа апел за задействане на член 7 от контракта за Европейски Съюз - отнемане от право на глас, както към този момент бе направено по отношение на Полша и Унгария.

Също на следващия ден в Страсбург и Брюксел Европейската комисия ще показа отчетите по механизма за съдействие и инспекция за Румъния и България. Очаква се това да не бъдат последните отчети по механизма.

В сряда Екологичен потенциал ще разиска нуждата от въвеждане на общоевропейски механизъм за наблюдаване на положението на демокрацията, правилата на правовата страна и главните права. Очаква се евродепутатите да призоват Европейска комисия да възобнови годишните отчети за корупцията в Европейски Съюз. В план на резолюция се прецизира, че правната рамка за сходни непрекъснати оценки бе призната през 2014 година и бе приложена до момента единствено един път, през предходната година.

Отбелязва се, че по-рано тази година комисията предложи отсега нататък отпущането на средства от Европейски Съюз да бъде обвързано с върховенството на закона. Предлага се този нов общ механизъм да замести отчетите, подготвяни до момента за България и Румъния.

Тази вечер Екологичен потенциал ще разиска предложение за ограничения против страните, които дискриминират малцинствата. Предвижда се да бъде насочен апел Европейска комисия да приготви правила за минималните стандарти в това отношение. Очаква се евродепутатите да призоват страните от Европейски Съюз да обезпечават поданство и съблюдаване на главните човешки права на всички роми.

Утре евродепутатите ще се срещнат с отчет, в който се предлага по-щедро даване на филантропични визи за мигранти. В документа се показва, че към 90 на 100 от мигрантите, получили интернационална протекция в Европейски Съюз, са достигнали Европа по противозаконни способи. Добавя се, че от 2000 година насам най-малко 30 000 мигранти са починали напът към Европейски Съюз. Предлага се страните от Европейски Съюз да издават филантропични визи, с цел да могат мигрантите да навлизат в Общността и тогава да подават молби за интернационална протекция.

В сряда Екологичен потенциал ще одобри нов апел за налагане на оръжейно ембарго против Саудитска Арабия. В плана на резолюцията се отбелязва, че износът на оръжие способства за миграцията. От 2013 до 2017 година делът на Европейски Съюз в международния оръжеен експорт е бил над 27 на 100 и по този начин Общността заема второ място след Съединени американски щати (34 на сто), а трета е Русия (22 процента). През 2015 и 2016 година са регистрирани най-високите бройки на предоставените позволения за експорт на оръжия от началото на събирането на данни в Европейски Съюз, на обща стойност 195,95 милиарда евро през 2015 година и 191,45 милиарда евро през 2016 година.

Уточнява се, че 40,5 на 100 от разрешенията за експорт на оръжия са предоставени на страни от Близкия изток и Северна Африка, на стойност 77,5 милиарда евро. На Саудитска Арабия, Египет и Обединените арабски емирства (ОАЕ) се пада по-голямата част от този експорт на стойност 57,9 милиарда евро. В някои случаи оръжията, изнасяни да вземем за пример за Саудитска Арабия, ОАЕ и членовете на водената от Саудитска Арабия коалиция, са били употребявани в Йемен, написа в отчета.

Допълва се, че този експорт е в нарушаване на интернационалните правила, като някои страни от Европейски Съюз са го прекратили (Испания, Германия и Холандия), до момента в който други не престават да доставят военни технологии. Заявява се, че тази разлика в предприеманите дейности може да подкопае целия европейски режим на контрол над оръжията.

Екологичен потенциал е покъртен от количеството създадени в Европейски Съюз оръжия и муниции, които бяха открити в ръцете на "Ислямска страна " в Сирия и Ирак, се показва в плана на резолюцията. Отбелязва се, че България и Румъния не са приложили дейно общата позиция на Европейски Съюз за повторните оръжейни прехвърляния, които са в прорез със документите за краен консуматор. Очаква се Екологичен потенциал да призове всички страни от Европейски Съюз да отхвърлят сходни прехвърляния отсега нататък, изключително за Съединени американски щати и Саудитска Арабия.

Предлага се въвеждането на обвързване страните от Европейски Съюз да отхвърлят позволения за оръжеен експорт, в случай че съществува ясна опасност предопределените за експорт военни технологии или съоръжение да бъдат отклонени.

Според Екологичен потенциал има неотложна нужда от повишение на ролята на представителствата на Европейски Съюз за подкрепяне на страните в Общността при техните оценки за заплахите, свързани с разрешенията за оръжеен експорт и упражняването на контрол върху крайните консуматори, след осъществяване на доставката и инспекции на място. Предлага се преценката дали дадена страна от Европейски Съюз да изнася в избрана посока оръжие и военни технологии да остане на националните управляващи.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР