Европейският парламент ще гласува утре по обед кандидатурата на Мария

...
Европейският парламент ще гласува утре по обед кандидатурата на Мария
Коментари Харесай

ЕП ще гласува утре по обед кандидатурата на Мария Габриел за еврокомисар

Европейският парламент ще гласоподава на следващия ден по обед кандидатурата на Мария Габриел (ГЕРБ/ЕНП) за еврокомисар по цифровизацията.

Парламентарните комисии, пред които Габриел постави изпит през юни, единомислещо предложиха на евродепутатите да я поддържат. Групата на социалистите и демократите публично съобщи своята поддръжка за претендента за трети български еврокомисар.

Също на следващия ден Екологичен потенциал ще се запознае с резултатите от Малтийското председателство на Съвета на Европейски Съюз. Малта съобщи в края на предходната седмица председателството на Естония.

Тази вечер евродепутатите ще прегледат отчет, отдаден на работата на частните охранителни сдружения. В документа се регистрира, че през 2013 година над 1,5 милиона частни охранители са били на работа в към 40 000 частни сдружения в Европа. Оборотът на тези сдружения е достигнал близо 35 милиарда евро. Миналата година частният охраняем бранш е оценен на близо 200 милиарда щатски $ в международен мащаб, с към 100 000 частни охранителни сдружения и 3,5 милиона чиновници.
В отчета е записано, че през последните няколко десетилетия частните охранители все по-често биват наемани от националните държавни управления, както и от военни и цивилен организации, в това число за интервенции в чужбина. Частните охранители са упреквани в нарушение на човешките права и в присъединяване в смъртоносни произшествия. В някои случаи потреблението им води до съществени нарушавания на интернационалното филантропично право, в това число военни закононарушения, отбелязва отчетът. На интернационално ниво следва да бъде въведена правна рамка с обвързващи механизми за споразумяване на използването на частни охранители, както и да се обезпечи наблюдаване над тяхната активност, се показва в резолюция, която Екологичен потенциал ще гласоподава.
Също през днешния ден евродепутатите ще обсъдят отчет за трайността на стоките, продавани в Европейски Съюз. Отчита се, че с цел да имат стоките по-дълъг живот, нужни са политически ограничения. Екологичен потенциал предлага противопоставяне на програмираното остаряване на изделията. Отбелязва се, че 77 % от потребителите в Европейски Съюз биха предпочели да се опитат да поправят развалените артикули, вместо да купуват нови. Изделията с вградени недостатъци, тъй че да се повреждат и да стопират да работят, откакто са употребявани избран брой пъти, могат единствено да породят съмнение у потребителите и не следва да бъдат разрешавани на пазара, се показва в резолюцията.
В сряда Екологичен потенциал ще се запознае с програмата на Естонското председателство на Съвета на Европейски Съюз. Евродепутатите ще одобряват рекомендация и резолюция за подписване на съглашение за политически разговор и съдействие сред Европейски Съюз и Куба. Те още веднъж ще обсъдят въпроса за едно седалище на Екологичен потенциал, който по контракта за Европейски Съюз заседава в Брюксел и в Страсбург.
В четвъртък Екологичен потенциал ще разиска последния отчет за Турция, в който се регистрира, че страната заема 155-о място в Световния индикатор за независимост на медиите. Миналата година Екологичен потенциал прикани Европейската комисия краткотрайно да замрази договарянията за присъединение с Турция към Европейски Съюз.
Турция демонстрира похвално гостолюбие към огромния брой бежанци в страната, милиони турци и хора от турски генезис живеят от десетилетия в страните от Европейски Съюз и способстват за тяхното благополучие, се показва в плана на резолюция. Мерките, взети при изключителното състояние в Турция, имаха широкомащабно, несъразмерно и продължително негативно влияние върху огромен брой жители, както и върху отбраната на главните свободи в страната, се добавя в документа. Екологичен потенциал приканва Турция да продължи да съблюдава обещанията си към Съвета на Европа и да извърши конституционни и правосъдни промени в съдействие с Венецианската комисия.
Екологичен потенциал изрично осъжда неведнъж заявяваната от турския президент и от други политици поддръжка за връщането на смъртното наказване. Екологичен потенциал приканва Европейска комисия неотложно да спре публично договарянията за присъединение, в случай че конституционната промяна бъде приложена, както е замислена, тъй като предвижданите промени не зачитат основополагащите правила на разделянето на управляващите, не обезпечават задоволително причинност и взаимоограничаване посред им, и не са в сходство с условията от Копенхаген.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР