Европейският парламент се събира в Страсбург за втората си сесия

...
Европейският парламент се събира в Страсбург за втората си сесия
Коментари Харесай

Часът на истината за Урсула фон дер Лайен в Европейския парламент

Европейският парламент се събира в Страсбург за втората си сесия след изборите през май. Дневният ред на съвещанието планува във вторник евродепутатите да изслушат препоръчаната за идващ ръководител на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Предвижда се те да обсъдят в продължение на три часа предлагането на Европейския съвет за разпределянето на висшите длъжности в Европейски Съюз. Вечерта те ще гласоподават скрито за Фон дер Лайен.

Ако тя бъде определена, евродепутатите ще гласоподават и предлагането Жозеп Борел да бъде идващият висш представител на Европейски Съюз по външната политика и сигурността. Ако Екологичен потенциал отхвърли Фон дер Лайен, Европейският съвет разполага с един месец, с цел да предложи различен за ръководител на Европейска комисия.

Гласуването на кандидатурата на германката Урсула фон дер Лайен, която се надява да стане първата жена ръководител на Европейската комисия, ще е една сложна партия, в която евроскептиците може да изиграят решаваща роля, написа организация Франс прес.

За да стане правоприемник на Жан-Клод Юнкер от Люксембург, Фон дер Лайен, която е близка до немския канцлер Ангела Меркел, би трябвало да бъде утвърдена с безусловно болшинство в Народното събрание, което значи 374 гласа. Въпросът се състои в това дали тя ще успее да получи тези гласове от лагера на проевропейските сили без да има потребност от поддръжката на евроскептиците.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР