Европейският парламент, Съветът и Европейската комисия постигнаха снощи политическо споразумение

...
Европейският парламент, Съветът и Европейската комисия постигнаха снощи политическо споразумение
Коментари Харесай

Творците и музикантите с нови авторски права в интернет платформите в Европа

Европейският парламент, Съветът и Европейската комисия реализираха нощес политическо съглашение за осъвременяване разпоредбите за авторското право в епохата на цифровите технологии. Ползите за всички браншове на творчеството, медиите, откривателите, преподавателите, институциите за културно завещание и жителите ще бъдат осезаеми, оповестиха от Еврокомисията.

Предварителното съглашение сред законодателните институции на Европейски Съюз приспособява наредбите за отбрана на авторските права към днешния свят, в който музикалните онлайн стрийминг услуги, платформите за видео по поръчка, агрегаторите на вести и платформите за шерване на потребителско наличие се трансфораха в съществени портали за достъп до произведения на изкуството или журналистически публикации.

" Дългоочакваното приемане на директивата за авторското право е преломен миг за нашия Цифров обединен пазар. С даването на по-ясна правна рамка, съответна на цифровия свят, ще се подсилят секторите на културата и творчеството, носейки добавена стойност за европейските жители ", съобщи българският комисар по цифровата стопанска система и цифровото общество Мария Габриел.

Новата инструкция подкрепя създателите и работещите в музикалната и аудиовизуалната сфера, които ще имат по-силна позиция пред интернет платформите да управляват разпространяването на авторско наличие от онлайн потребителите и да получават заплащане за него. Ще се улесни опцията за създателите да подписват контракти и приемане на доходи от генерираните облаги на интернет платформите. Европейските издатели на вестници ще се възползват от ново право да договарят по какъв метод се прави повторната приложимост на тяхното наличие в онлайн платформите. Журналистите ще имат по-големи благоприятни условия да получават дял от приходите, генерирани от изявленията, четени от потребителите в интернет. Ползи ще има и за потребителите с помощта на новите правила за лицензиране, които ще им разрешават законно да споделят онлайн наличие със предпазени авторски права в платформи като YouTube или Instagram. Правото на свободно изложение на потребителите се подсигурява с защитни ограничения, когато качват видеоматериали със предпазено авторско наличие, в това число " мемета " или пародии. Потребителските ползи се резервират, посредством ефикасни механизми за бързо обжалване на всяко голословно унищожаване на тяхно наличие от страна на платформите.

Споразумението следва да бъде официално доказано от Европейския парламент и Съвета на Европейски Съюз идните седмици.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР