Европейският парламент призова Комисията преговорите за членство на Турция в

...
Европейският парламент призова Комисията преговорите за членство на Турция в
Коментари Харесай

Европарламентът поиска прекратяване на преговорите с Турция

Европейският парламент прикани Комисията договарянията за участие на Турция в Европейския съюз да бъдат прекъснати, в случай че Анкара промени конституцията си след референдума за въвеждане на президентска република, извършен през април.

Министърът по европейските въпроси дефинира решението като " политическо ", оповестява Анадолската организация. Външното министерство на страната пък разгласи, че " решението " на Народното събрание се основава на " лъжливи изказвания " и обвинявания и подкопава репутацията му.

В резолюцията, предстоящо призната в четвъртък, евродепутатите " приканват Комисията и страните членки, в сходство с правната рамка на договарянията, официално да прекратят договарянията за присъединение на Турция неотложно, в случай че пакетът за конституционна промяна се одобри без промени. " Документът не обвръзва Еврокомисията, нито Европейския съвет.

Критици на препоръчаните ремонти, които доста уголемяват пълномощията на президента, акцентират, че промените биха заплашили правосъдната система и биха подкрепили установяването на едноличен режим в страната. През март Венецианската комисия към Съвета на Европа предизвести, че предлаганите промени са " рискова крачка обратно " за демокрацията.

Анкара отхвърля тези обвинявания и упорства, че задачата е да се обезпечи управническа непоклатимост. Досега управляващите не са разглеждали опцията да не трансформират конституцията в сходство с допитването, защото на него поправките бяха признати с болшинство.

Турция е срещу други възможности на участието

Министърът по европейските въпроси Йомер Челик сподели на среща с еврокомисаря за разширението Йоханес Хан малко преди вота, че институцита не е " съумяла да покаже взаимност с Турция след опита за прелом " предходната година. " Очаквахме мощна поддръжка, само че да се приказва за преустановяване на участието вместо това, е неточност, " добави Челик. Той сподели още, че е неприемливо да се оферират на страната различни форми на връзки с Евросъюза, както желаят някои евродепутати.

Според него Турция отбелязва рецензиите на Европейския съюз поради правосъдната му система и свободата на пресата и изразяването, само че за блокирането на преговорния развой е отговорен точно съюзът, защото не отваря нови глави.

В изявление за " Ройтерс " в сряда турският вицепремиер Нуман Куртулмуш сподели, че Анкара не е виновна за напрежението сред двете страни. " Заставането против нашия президент (Реджеп Тайип) Ердоган не е рационална позиция за Европа. Европа би трябвало да реши... желае ли в действителност да се уголемява? "

Всичко, което би трябвало да знаете за:Референдумът в Турция (87)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР