Европейският парламент призова държавите-членки да позволят на България и Румъния

...
Европейският парламент призова държавите-членки да позволят на България и Румъния
Коментари Харесай

ЕП: Прекратете дискриминацията и приемете България и Румъния в Шенген


Европейският парламент прикани държавите-членки да разрешат на България и Румъния да се причислят неотложно към Шенгенското пространство за свободно пътешестване, оповестява БГНЕС.

В признатата през днешния ден резолюция евродепутатите декларират, че Съветът би трябвало до края на 2022 година да вземе решение за присъединението на България и Румъния към Шенгенското пространство за свободно придвижване. Това би трябвало да подсигурява премахването на инспекциите на лица по всички вътрешни граници за двете страни при започване на 2023 година Резолюцията беше призната с 547 гласа " за ", 49 гласа " срещу " и 43 гласа " въздържал се ".

В предлагането се отбелязва, че Шенгенското пространство е " едно от най-големите достижения на Европейския съюз ". В тази връзка членовете на Екологичен потенциал подлагат на критика обстоятелството, че Съветът не е взел решение за приемането на България и Румъния, макар че двете страни от дълго време са изпълнили нужните условия. Запазването на контрола по вътрешните граници е дискриминационно и оказва съществено въздействие върху живота на пътуващите служащи и жителите, настояват членовете на Екологичен потенциал. Като попречват вноса, износа и свободното придвижване на артикули от товарните пристанища, те вредят и на единния пазар на Европейски Съюз.

Понастоящем всички държави-членки на Европейски Съюз, като се изключи България, Хърватия, Кипър, Ирландия и Румъния, са част от Шенгенското пространство, което включва и страни отвън Европейски Съюз - Исландия, Норвегия, Швейцария и Лихтенщайн. Членовете на Екологичен потенциал неведнъж са призовавали България и Румъния да бъдат напълно признати в Шенген:, в резолюцията по тематиката от 2018 година, резолюцията от 2020 година по отношение на положението на Шенген в подтекста на пандемията и отчета от 2021 година по отношение на действието на зоната за свободно пътешестване.

Днешната резолюция е заключението на пленарния спор от 5 октомври 2022 година

Присъединяването на нови страни към Шенген изисква единомислещо решение на Съвета на Европейски Съюз. Чешкото председателство на Съвета уточни, че има намерение да организира разисквания по този въпрос преди края на 2022 г. 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР