Европейският парламент прие своята позиция относно предложението за механизъм за

...
Европейският парламент прие своята позиция относно предложението за механизъм за
Коментари Харесай

Замразените в ЕС руски средства отиват за възстановяването на Укр...

Европейският парламент одобри своята позиция по отношение на предлагането за механизъм за Украйна с 512 гласа „ за “, 45 гласа „ срещу “ и 63 гласа „ въздържал се “. Стремежът на евродепутатите беше да подсигуряват по-голяма демократична отчетност за механизма, насърчавайки многопартийната народна власт и осъществяването от страна на Украйна на условията за присъединение към Европейски Съюз.

 

Механизмът за Украйна е част от настоящото преразглеждане на дълготрайния бюджет на Европейски Съюз, който се нуждае от корекции, защото средствата мощно понижиха в резултат на многочислените рецесии, настъпили от 2021 година насам. Евродепутатите упорстват допустимо най-скоро да бъде реализирано взаимно съглашение за механизма и цялостното преразглеждане на бюджета, защото от 2024 година нататък няма да има разпореждания за помощ за Украйна. Пакетът следва да бъде интегриран в бюджета за идната година, който ще бъде контрактуван през ноември.

 

Използване на съветски активи и битка с корупцията

 

Едно от главните претенции на евродепутатите е потреблението на активи от Руската федерация или принадлежащи на други субекти или лица, директно свързани с нападателната война на Русия, за възобновяване на Украйна.

 

Парламентът ускори наредбите свързани с битката с измамите, корупцията, споровете на ползи и нередностите при потреблението на средства на Европейски Съюз в Украйна. Дружествата под надзор на олигарси не би трябвало да имат право на финансиране, прибавиха евродепутатите.

 

На 20 юни 2023 година Европейската комисия предложи да се сътвори специфичен механизъм за Украйна - с 50 милиарда евро за интервала 2024–2027 година под формата на безплатни средства и заеми.

 

Механизмът ще размени двустранната поддръжка, която понастоящем се дава от Европейски Съюз в границите на Инструмента за съседство, съдействие за развиване и интернационално съдействие – Глобална Европа (ИССРМС) и 18-те милиарда евро по линия на програмата MFА+, която ще завърши в края на 2023 година Той ще включи поддръжката, която Украйна би получила според Инструмента за предприсъединителна помощ (ИПП).

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР