Европейският парламент прие с 446 гласа „за“, срещу 146 гласа

...
Европейският парламент прие с 446 гласа „за“, срещу 146 гласа
Коментари Харесай

Нови политики на ЕС за намаляване замърсяването на въздуха

Европейският парламент одобри с 446 гласа „ за “, против 146 гласа „ срещу “ и 79 „ въздържал се “ резолюция с оферти за понижаване на замърсяване на въздуха от превоза, енергийният бранш и земеделието. Евродепутатите акцентират, че замърсяването на въздуха изисква дейности на всички равнища на ръководство, по тази причина е належащо създаването на проекти за деяние за чист въздух.

Световната здравна организация дава рекомендация на Европейската комисия да предложи въвеждането на доста по-строги стандарти за прахови частици PM2,5 в разпоредбите на Европейски Съюз по отношение на качеството на въздуха. Мерките би трябвало да адресират източниците на замърсяване на въздуха и всички браншове на стопанската система.

В резолюцията се означават възходящите вреди за здравето от замърсяването на въздуха, породени от трафика. Посочва се нуждата Европейската комисия да актуализира директивата по отношение на качеството на атмосферния въздух в сходство със сегашните предели на СЗО за прахови частици, серни оксиди и равнища на озона. Призовава се за усилване на инспекциите за гарантиране на спазването на изпитателните процедурни стандарти за излъчвания на дизелови коли според законодателството на Европейски Съюз.

Евродепутатите предизвикват потреблението на цифровите технологии в битката със замърсяването на въздуха чрез използването на правилото "замърсителят заплаща ". Пример за такава опция са електронно начисляване на пътни такси и електронно издаване на билети като ценообразуването ще е въз основа на екологичните характерности на транспортните средства. Други предлагани ограничения в резолюцията са Европейски Съюз да създаде процедури за групова правна отбрана за предотвратяване на потребителите при случаи на бъдещи кавги с автомобилни излъчвания. Производителите ще би трябвало да поправят неотговарящите на нормите дизелови коли на лични разходи.

Очаква се до 2021 година Комисията да продължи да понижава излъчванията в Европейски Съюз на NOx от коли и по този начин да подкрепи превъзмогване на разликите сред лимитите за излъчвания от коли и действителните измерени равнища по пътищата.

Идеята на евродепутатите е бъдещото финансиране посредством Общата селскостопанска политика (ОСП) да бъде обвързвано със наложителните ограничения за понижаване на равнищата на замърсяване на въздуха. Те приканват до 2030 година да бъдат изведени от приложимост на въглищата като енергиен източник от всички страни членки. Евродепутатите означават, че 94% от излъчванията на амоняк и 40% от излъчванията на метан произлизат от аграрни действия.

Бременните дами, децата и възрастните хора не престават да бъдат най-уязвимата група от възходящото утежняване на качеството на въздуха. Тревожен факт е, че близо 90% от европейците, живеещи в градове, са изложени на равнища на замърсяване на въздуха считани за нездравословни за човешкото здраве. Всяка година в Европейски Съюз над 400 000 случая на преждевременна гибел се дължат на замърсяването на въздуха.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР