Европейският парламент прие резолюция за състоянието на правовата държава и

...
Европейският парламент прие резолюция за състоянието на правовата държава и
Коментари Харесай

Как гласуваха българските евродепутати по резолюцията за България

Европейският парламент одобри резолюция за положението на правовата страна и главните права в България, а информация сподели по какъв начин са дали своят вот българските евродепутати.
Още по тематиката
Тримата представители на Движение за права и свободи в групата " Обнови Европа " в Европейския парламент - Илхан Кючюк, Искра Михайлова и Атидже Алиева-Вели са дали своят вот с " въздържал се " по резолюцията за България, заяви БНР.

8 български евродепутати от Европейската национална партия и партията на европейските консерватори и реформисти са дали своят вот срещу, като поддръжка е дал единствено Радан Кънев.

Интересен факт е, че още 5-ма евродепутати от други страни-членки в ЕНП са подкрепили резолюцията . Всички членове на групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите са дали своят вот " за ", като единствено един - малтиецът Алфред Сант, се е въздържал.

„ Авторитет, който се гради на неистини и беззаконие, не коства пукнатата пара и рано или късно се срутва по същия срамен метод, който следим в този момент. От обичаното дете на ЕНП Борисов се трансформира в отровен и нежелателен актив. Време е да установим, че когато крадеш и лъжеш редовно, когато рушиш правилата на Европейския съюз и брутализираш личните си жители, това излиза на напред във времето “. Това разяснява Христо Иванов, съпредседател на „ Демократична България “.

По думите му опитът на ЕНП да подменя демократичния развой с лобистки прикривания търпи провал и резолюцията е победа за демокрацията в общоевропейски мащаб.

Част от констатациите в резолюцията на Европарламента за върховенството на закона и правовата страна у нас дават отговор на реалност, част от тях не отговорят, а част желаят да основат подправена реалност, разяснява пред Българска национална телевизия заместник-председателят на Вътрешна македонска революционна организация и съпредседател на ПГ " Обединени патриоти " Искрен Веселинов минути след гласуването на документа.

По думите му " всичките текстове на либералите, зелените и социалистите останаха в действие " и огромна част от тях имат за цел " да клеймят България и да прокарват джендър идеологията ".

" Съществува рецензия към Конституционния съд, което е безпардонна интервенция във вътрешните работи на България ", безапелационен беше Веселинов. Според него " през днешния ден се подменя същността на Европейски Съюз ".

" Това е победа за българските жители " , написа в Туитър Елена Йончева, чиято самодейност бе част от мотивите да се стигне до дебата за България в Екологичен потенциал.

" Резолюцията мина със доста болшинство и сериозен пробив в ЕНП. 6 сътрудници ЗА и 23 въздържали се е чудесно начало, при " партийна линия " за гласоподаване срещу... Това е единствено началото на дълъг и сложен път. И за България, и за ЕНП ", гласеше пък постът на Радан Кънев във Facebook.

Евродепутатът от Прогресивния алианс на социалистите и демократите Петър Витанов изрази удовлетворение от документа , като разяснява, че главният смисъл е непокътнат.

Андрей Ковачев от ЕНП от своя страна дефинира резултата от вота като " партиен текст и корист с Европейския парламент с предизборна цел ".

В окончателното гласоподаване текстът бе признат 358 гласа " за ", 277 " срещу " и 56 въздържали се. Резолюцията няма законодателна стойност.

Очаква се по-късно през днешния ден или на следващия ден Екологичен потенциал да популяризира окончателното наличие на резолюцията след обзор на гласуването по предложенията за изменение на първичния текст.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР