Европейският парламент прие резолюция, според която Александър Лукашенко не трябва

...
Европейският парламент прие резолюция, според която Александър Лукашенко не трябва
Коментари Харесай

ЕП не признава Лукашенко след 5 ноември

Европейският парламент одобри резолюция, съгласно която Александър Лукашенко не би трябвало да се признава за законен държавен глава след 5 ноември, когато изтича досегашният му мандат. В документа се приканва на Лукашенко да бъдат наложени стопански наказания, съобщи Ройтерс.

С огромно болшинство в поддръжка на продемократичните митинги в Беларус, евродепутатите гласоподаваха с 574 гласа " за ", при 37 " срещу " и 82 въздържали се, за отменяне на формалните резултати от президентските избори на 9 август, за които Западът споделя, че са били фалшифицирани. ЕС се нуждае от нов метод към Беларус, който включва преустановяване на всякакво съдействие с режима на Лукашенко, сподели Петрас Аустревичус - литовски евродепутат центрист, който оглавява парламентарните старания за напън против най-висшите длъжностни лица в Беларус.

Макар гласуването в Европарламента да не е правно обвързващо, то има политическа тежест и може да се отрази върху вложенията на Европейски Съюз в Беларус и върху финансовата поддръжка посредством грантове.

В отговор беларуското външно министерство през днешния ден дефинира резолюцията на Европейския парламент, като нападателна по темперамент и неконструктивна, съобщи съветската организация Интерфакс.

След това самият президент на Беларус Лукашенко съобщи, че страната му не се нуждае от утвърждение на резултатите на президентските избори от 9 август нито от Европейския парламент, нито от който и да било различен, съобщи ТАСС.

„ Чужди страни се пробват да окажат на Беларус стопански, финансов и политически напън “, съобщи той. " Съседни страни отхвърлят да признаят изборните резултати и по венецуелски сюжет си откриха беларуска " гуайдо " (по името на водача на венецуелската съпротива Хуан Гуайдо, който се разгласи за и.д. президент през 2019 г.) и я оповестиха за президент. Вижте по какъв начин си предаваха щафетата - от Литва на Полша, от Полша на Украйна, а през днешния ден взривиха, както те си мислят, термоядрена бомба в Брюксел - включи се Европарламентът и също не призна нашите избори ", сподели Лукашенко.

" Изборите ни се състояха по конституция, по законите на нашата страна и не се нуждаем от чието и да е самопризнание. Изборите се състояха и те са законни ", добави той.

Също по този начин Лукашенко разгласи, че Беларус е принудена да затвори границите си с Литва и Полша и да усили граничния надзор с Украйна. Лукашенко призова народите на тези три страни да спрат политиците си и да не позволен да се стигне до " гореща война ".

Междувремено полскоят президент Анджей Дуда е споделил на литовския си сътрудник Гитанас Науседа, че обмисля въвеждането на наказания против Беларус от страна на Варшава. Това заяви през днешния ден канцеларията на литовския президент, представена от Ройтерс.
Литва, Латвия и Естония постановиха възбрана за пътешестване на беларуския президент Александър Лукашенко и на още 29 беларуски чиновници през август, показвайки неспокойствие по отношение на внимателния метод на Запада и оповестиха наказания, без да изчакат реакцията на останалите страни членки на Европейския съюз. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР