Европейският парламент прие позицията си по нова програма на ЕС

...
Европейският парламент прие позицията си по нова програма на ЕС
Коментари Харесай

Европа подкрепя устойчивите проекти чрез нов фонд и почти 41 млрд. евро бюджет


Европейският парламент одобри позицията си по нова стратегия на Европейски Съюз за поощряване на вложенията и достъпа до финансиране през интервала 2021 - 2027 година Новата стратегия „ InvestEU “ ще замести настоящия Европейски фонд за стратегически вложения (ЕФСИ), който бе учреден след финансовата рецесия.

Евродепутатите одобриха в сряда промени за възстановяване на предлагането на Европейската комисия, които включват увеличение на бюджета на Европейски Съюз. Със средствата ще се подсигуряват до 40,8 милиарда евро, като парите ще послужат за активизиране на повече от 689 милиарда евро спомагателни вложения в Европейски Съюз.

Другото предложение е за по-ясни и справедливи цели, като увеличение на пазара на труда, реализиране на задачите от Парижкото климатично съглашение и икономическа, териториална и обществена кохезия. По отношение на отбраната на климата евродепутатите си слагат цел от „ най-малко 40% от общия финансов пакет на програмата „ InvestEU “ да бъде за климатични цели.

Ще бъде основан и директорски комитет за гарантиране на подобаващ баланс сред политическия опит и този в банковото дело при ръководството на програмата. Европейска комисия и Управителния комитет ще би трябвало да рапортуват годишно на Парламента и на Съвета на Европейски Съюз по отношение на напредъка, въздействието и интервенциите на програмата „ InvestEU “, изясняват още от Екологичен потенциал.

Докладът беше признат с 517 гласа „ за “, против 90 гласа „ срещу “ и 25 „ въздържал се “. Ева Майдел (ЕНП, България) разяснява: „ С „ InvestEU “ целим да се осъществят вложения за 700 милиарда евро в Европейски Съюз в идващите 7 години. За да не изостават европейските стопански системи в международен проект, имахме потребност от такава стратегия, която да поддържа вложенията в устойчиви и новаторски планове. Българският бизнес е в отлична позиция да се възползва от средствата, тъй като през последните 3 години притегли съвсем два милиарда евро по проекта Юнкер. България също по този начин е първата страна с консултантско звено в помощ на бизнесмените за кандидатстване за финансови принадлежности и стратегии на Европейски Съюз. “.

Програмата има за цел да сплоти разнообразни съществуващи финансови принадлежности на Европейски Съюз (сред които са Европейския фонд за стратегически вложения (ЕФСИ), инструментите на Механизма за свързване на Европа (МСЕ), специфични обекти от Програмата за конкурентоспособност на предприятията и за дребните и междинните предприятия (COSME), специфични гаранции и обекти от Програмата за претовареност и обществени иновации). Програмата „ InvestEU “ ще включва фонда „ InvestEU “, Консултантският център „ InvestEU “ и портала „ InvestEU “.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР