Европейският парламент прие първата в света цялостна регулаторна рамка за

...
Европейският парламент прие първата в света цялостна регулаторна рамка за
Коментари Харесай

Адвокат: Криптовалутата може да се проследи

Европейският парламент одобри първата в света цялостна регулаторна рамка за криптовалути и криптоактиви. Законът вкарва голям брой условия за компаниите, които оферират услуги в този бранш.
" Този правилник ще работи директно за всички страни членки. Дълго го чакахме, в неговия текст бяха признати много взаимни отстъпки. В началото на 2025 година би трябвало да стартира да се ползва. До този миг имаме раздрана регулация, което основава конкуренция сред самите членки. Не е добре за единния пазар. Един лиценз ще се ползва в цяла Европа и това е облекчение за доставчика на услугата ", разяснява юрист Димитър Калдамуков пред Bulgaria ON AIR.

Той изясни съответно по какъв начин работи новият правилник:

Ако сте сдружение, което дава услуги, свързани с криптоактиви, би трябвало да получите лиценз. Той ще ви бъде публикуван от Комисията за финансов контрол. Комисията уведомява всички останали членки, не ви трябват обособени лицензи. Целта на MiCA е да сътвори предвидимост на пазара. MiCA ще засегне криптоборси, част от емитентите, доставчиците на криптопортфейли.

По думите на Калдамуков в тази ситуация с Nexo казусът не е, че липсват регулации.

" Пазарът е необхватен. MiCA лимитира в границите на Европейски Съюз. Nexo предоставяха своите услуги в Европейски Съюз. Те настояват, че не ги дават в България. Със сигурност MiCA улеснява доставчиците на такива услуги ", уточни юристът в " България заран " и добави, че новата регулация не обгръща биткойна, тъй като не е явен неговият издадел и няма по какъв начин да бъде следен.

" Абсолютен мит е, че криптовалутата не може да се наблюдава. MiCA няма да направи следенето на криптопари по-лесно ", означи Калдамуков.

Адвокатът обаче се съмнява, че с новата регулация ще намалеят случаите с измами.

 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР