Европейският парламент прие днес с голямо мнозинство окончателния текст на

...
Европейският парламент прие днес с голямо мнозинство окончателния текст на
Коментари Харесай

Емил Радев: Премахването на геоблокирането ще засили трансграничната онлайн търговия

Европейският парламент одобри през днешния ден с огромно болшинство окончателния текст на регламента, с който се отстранява блокирането на географски принцип и други форми на дискриминация, които са основани въз основа на националността, мястото на престояване или мястото на определяне на клиентите в границите на вътрешния пазар.

„ С премахването на този принцип, ще се разшири свободата на електронната търговия и европейските жители ще получат по-добър достъп до уеб страници за електронни продажби “, разяснява българският евродепутат Емил Радев, ЕНП/ГЕРБ.

Търговците към този момент няма да имат право да блокират или лимитират достъпа до своя онлайн интерфейс от страна на клиентите по аргументи, свързани с тяхното поданство или място на престояване. При извършването на покупки онлайн до в този момент множеството търговци пренасочваха потребителите към своята локална страница или таксуваха такава сума, която неведнъж може да надвиши цената на купувания артикул. По този метод избрани търговци изкуствено сегментираха вътрешния пазар и попречиха свободното придвижване на артикули и услуги, като по този начин лимитираха правата на клиентите и не им позволяваха да се употребяват от по-голям избор и оптимални условия.

Имайки поради, че през днешния ден едвам 15 % от европейците пазарят онлайн от открити в други страни магазини, прекратяването на географското блокиране ще способства за развиването на единия пазар и ще отстрани значими спънки пред търговията.

За момента услугите, свързани със предпазено с авторско право наличие или творби в нематериална форма са изключени от приложното поле на регламента.

„ Надявам се след две години, когато се направи обзор на използването на регламента да бъдат включени и тези услуги. Така ще можем да допринесем за унищожаване на оставащите спънки пред свободното придвижване на артикули и услуги и оптималното развиване на вътрешния пазар “, прибавя в умозаключение Емил Радев.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР