Европейският парламент прие днес резолюции за напредъка на Албания, Черна

...
Европейският парламент прие днес резолюции за напредъка на Албания, Черна
Коментари Харесай

Европейският парламент оцени напредъка на страните от Западните Балкани по пътя им към ЕС

Европейският парламент одобри през днешния ден резолюции за напредъка на Албания, Черна гора и Македония по пътя им към Европейски Съюз, заяви Екологичен потенциал, представен от Българска телеграфна агенция.

В резолюцията за Бивша югославска република Македония евродепутатите приветстват мощната решителност на страната за изцяло осъществяване на съглашението от Пържино и устрема за неотложни промени. Те приканват македонските управляващи да усилят битката с прането на пари и спора на ползи, да предпазят правосъдната власт от политическа интервенция и да вземат ограничения за останалите проблеми по отношение на правовата страна, които основават обилни провокации.

Въпреки че консултативният референдум от 30 септември не доближи нужното присъединяване на гласоподавателите, Екологичен потенциал приветства решението на Народното събрание в Скопие да стартира конституционния развой за осъществяване на съглашението от Преспа от 17 юни 2018 година, което основава опция за договаряния за присъединение на страната към Европейски Съюз и НАТО. Това съглашение изпраща позитивен сигнал за непоклатимост и помиряване в целия район на Западните Балкани, означават евродепутатите.

Екологичен потенциал приветства влизането в действие на 14 февруари 2018 година на контракта за другарство с България, който следва да обезпечи дълготрайни и добросъседски връзки сред двете страни.

Екологичен потенциал приканва унгарските управляващи да екстрадират някогашния македонски министър председател Никола Груевски в неговата страна.

Резолюцията беше призната с 470 гласа " за ", 116 " срещу " и 46 въздържали се.

В резолюцията за Албания, призната с 459 гласа " за ", 112 гласа " срещу " и 62 въздържали се, евродепутатите приветстваха трайния прогрес на Албания в реализирането на обвързваните с Европейски Съюз промени и ограниченията, ориентирани към увеличение на независимостта и професионализма на правосъдната власт в страната. Екологичен потенциал приветства забележителните усъвършенствания на правната и институционалната рамка, както и напредъка в битката с корупцията и проведената престъпност. Значителен мотив за паника остават корупцията, бавното и неефективно правораздаване, минусите в използването на правилата на правовата страна, както и тромавите регулаторни процедури, които работят възпиращо за вложенията в страната, се показва в документа.

Резолюцията поддържа контури от Съвета на Европейски Съюз път за започване на договарянията за присъединение с Албания към Европейски Съюз през юни следващата година, в случай че страната извърши всички условия.

Докато Черна гора отбелязва добър прогрес към Европейски Съюз, евродепутатите приканват политическото управление на страната да се концентрира върху оставащите провокации, като проблемите с правовата страна, свободата на медиите, корупцията, прането на пари, проведената престъпност и обвързваното с нея принуждение.

Резолюцията, призната с 484 гласа " за ", 80 " срещу " и 63 въздържали се, отбелязва напъните на Черна гора за районно съдействие и добросъседски връзки. Евродепутатите приветстват одобряването на съглашението за установяване на границата сред Черна гора и Косово, като приканват за бързо подписване на съглашения за разрешаване на неуредените гранични разногласия с други прилежащи страни.

Отбелязва се стратегическото значение на присъединението на Черна гора към НАТО за обезпечаването на стабилността и мира на Западните Балкани. Евродепутатите споделят оценката на Европейска комисия, че със мощна политическа воля и резистентен прогрес, Черна гора може да бъде подготвена за участие в Европейски Съюз до 2025 година.

В отчет, признат с 503 гласа " за ", 85 " срещу " и 47 въздържали се, Екологичен потенциал приветства продължаващите старания на Сърбия по пътя към Европейски Съюз. Евродепутатите приканват това стратегическо решение да бъде разяснено на сръбската общност. Те подчертаха напъните на страната за споразумяване на връзките с Косово и поддържаха разговора, подпомаган от Европейски Съюз, като рамка за реализиране на изцяло съглашение за възстановяване на връзките с Прищина.

Евродепутатите означиха неотдавнашните разисквания за допустима замяна на земи сред Сърбия и Косово, като подчертаха, че постигането на етническа еднаквост не би трябвало да бъде цел. Според тях всякакво бъдещо съглашение би било задоволително, единствено в случай че регистрира цялостната непоклатимост на района, както и интернационалното право.

Евродепутатите упорстват сръбските управляващи да покачат напъните за промени в региона на правовата страна, в битката с корупцията и проведената престъпност, както и да продължат промяната за самостоятелност на държавната администрация.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР