Европейският парламент прие днес решение, с което настоява Европейската комисия

...
Европейският парламент прие днес решение, с което настоява Европейската комисия
Коментари Харесай

ЕП притиска ЕК за действия срещу нарушителите на върховенството на закона

Европейският парламент одобри през днешния ден решение, с което упорства Европейската комисия до две седмици да предприеме дейности, свързани с опцията за ограничение или прекъсване на бюджета на Европейски Съюз към страни, в които е нарушено върховенството на закона. Резолюцията беше призната с 506 гласа " за ", 150 " срещу " и 28 въздържали се, се отбелязва в известие на Екологичен потенциал. 

Отчита се, че въпреки новите бюджетни правила да влязоха в действие от 1 януари, Европейска комисия не е предложила ограничения до момента и не е последвала настояването на евродепутатите това да се случи до 1 юни. Екологичен потенциал предизвестява, че това е задоволително въпросът да бъде отправен до Съда на Европейски Съюз и че стартира подготовка за внасяне на иск. 

Евродепутатите чакат Европейска комисия бързо да се заеме с тежките нарушавания на правилото на правовата страна там, където съществено е застрашено справедливото, законно и независимо систематизиране на европейския бюджет. Според Екологичен потенциал следва да се ползват всички благоприятни условия, в това число и предложение за задействане на процедурата по чл.7 от Договора за Европейски Съюз, по която дадена страна може да бъде лишена от право на глас при взимането на общите решения. 

Екологичен потенциал прибавя, че нарушаванията на демокрацията и главните права, в това число нападките против свободата на медиите и публицистите, както и на свободата на сдружаване и събиране, би трябвало да бъдат измежду мотивите за предприемане на бюджетни ограничения. 

Европейска комисия заяви по-рано, че чака решение на Съда на Европейски Съюз до дни по жалбата на Полша и Унгария против новите бюджетни правила. Комисията означи, че към този момент е подготвена с първите набелязани стъпки, само че избира да изчака правосъдното мнение. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР