Европейският парламент прие днес окончателно на второ четене без изменения

...
Европейският парламент прие днес окончателно на второ четене без изменения
Коментари Харесай

Пакет Мобилност окончателно приет, превозвачи напускат България

Европейският парламент одобри през днешния ден дефинитивно на второ четене без промени законопроекта за нови правила за интернационалните пътни транспорти в Европейски Съюз, добил популярност и като пакет " Мобилност ". Отхвърлени бяха всички импортирани оферти за промени, осведоми Българска телеграфна агенция. 

С новите правила водачите ще би трябвало да се връщат вкъщи на всеки три или четири седмици. Въвежда се възбрана водачите да употребяват постоянната си седмична отмора в кабината на транспортното средство. Ако тази отмора се употребява отвън дома, настаняването ще бъде за сметка на работодателя.

Въвежда се " период на спиране " от четири дни сред осъществяването каботаж в една и съща страна със същото транспортно средство.

На всеки осем седмици транспортните средства ще би трябвало да се връщат в страната, където е данъчно длъжен техният притежател.

Правилата за командироването ще се ползват 18 месеца след влизането в действие на новото законодателство с обнароднавето му в Официалния вестник на Европейски Съюз в идващите дни. Правилата за времето за отмора и прибиране вкъщи на водачите ще се ползват 20 дни след обнародването, а тези за връщането на транспортните средства - 18 месеца след обнародването им, се разяснява в известие на Екологичен потенциал. 

Наесен се планува да бъде подготвена външната оценка за въздействието върху околната среда, поръчана от Европейската комисия. Няколко страни, измежду които и България, оповестиха по-рано, че ще апелират измененията пред Съда на Европейски Съюз. Според тях връщането на транспортните средства ще докара до ненужно замърсяване на природата.

Още преди да стане явен резултата от гласуването, от браншовите организации у нас оповестиха, че поради пакета " Мобилност " тежкотоварните превозвачи са подготвени да изоставен България.

Вече са почнали първите пререгистрации в други европейски страни, осведоми по-рано Българска национална телевизия. Изтеглянето на бизнеса, който способства за 17% от брутния вътрешен артикул на България, съответствува с упования стопански спад през есента. От 12 000-те тежкотоварни компании в България най-големите към този момент имат регистрации в чужбина. Останалите над 80%, които са с под 5 камиона, се двоумят.

" Всичко е готово, в случай че се стигне до най-неблагоприятното за българския транспортьор, просто тези камиони да бъдат трансферирани във компании в Европа. Регистрира се компания в тази страна, вади се лиценз и надлежно става прекачване на самия автопарк ", обясни Димитър Димитров от Камарата на автомобилните превозвачи в България. 

Пререгистрацията взема решение казуса с 46-те % празни курсове, които ще реализират българските компании, в случай че останат в България.

" Това ще докара до един извънредно противен резултат, че трудът от българския бизнес ще отиде в друга страна, в друга мелница ", на мнение е Веселин Стоянов - притежател на транспортна компания. 

Превозвачите не могат да компенсират курсовете от и до Европа с вътрешните на пазара в България. От друга страна, фирмите, които са вложили големи средства за нови камиони, бази и офиси, ще останат без възвращаемост на парите си.

" И това ще опре до една неспособност, която ще докара до банкрути. И след това с рецесията с вируса, която стяга цялата международна стопанска система, оттова нататък товарите, размерите, мащабите стават по-малки на фона на тия рестрикции, ще докара до банкрути при всички ", коментира Георги Райчев - представител на транспортна компания. 

" Ако разпоредбите, които ще се гласоподават, бъдат признати, на нас може би ще ни се стори детски рожден ден рецесията с COVID-19. Пакетът " Мобилност " ще засегне с изключение на хиляди компании и 190 000 водачи в България ", коментира Йордан Арабаджиев от Съюза на интернационалните превозвачи. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР