Европейският парламент подкрепи с голямо мнозинство влизането на Хърватия в

...
Европейският парламент подкрепи с голямо мнозинство влизането на Хърватия в
Коментари Харесай

ЕП подкрепи с голямо мнозинство влизането на Хърватия в Шенген

Европейският парламент поддържа с огромно болшинство влизането на Хърватия в Шенген на пленарна сесия и в този момент е належащо решение на Съвета на Европейския съюз за дефинитивно удостоверение.

Депутатите гласоподаваха мнението за приемането на Хърватия в Шенгенското пространство. Гласуваха 612 депутати, от които 534 бяха " за ", 53 бяха " срещу ", а 25 се въздържаха. В текста се показва, че Хърватия дава отговор на всички критерии за влизане в Шенгенската зона и няма спънки да стане пълновръстен член на тази зона без надзор на вътрешните граници.

С това гласоподаване завършва ролята на Европарламента в процеса на влизане на Хърватия в Шенген. Окончателното решение ще бъде взето от 22-те страни-членки на Европейски Съюз, които също са членки на Шенгенското пространство, на среща на 9 декември.
Хърватия е подготвена за Шенген, както и България и Румъния. Ние, от Комисията, ще създадем всичко допустимо, с цел да сме сигурни, че и трите държави-членки, могат да се причислят дружно. 
Маргаритис Схинас, зам.-председател на Европейската комисия
Няма причина да отлагаме, да забавяме това присъединение. Ако някои страни членки мислят, че могат да го създадат, не го вършат за общото богатство на Европейския съюз, а единствено поради вътрешни политически аргументи. И ние не може да го приемем в тези изключителни времена.
Пауло Ранжел, ЕНП

Междувременно български евродепутати приканват за преустановяване на „ невижданото и безпричинно блокиране на присъединението на България и Румъния към Шенгенското пространство “ в писмо, изпратено до премиера на Нидерландия Марк Рюте и до членовете на Комисията по европейски въпроси в Камарата на представителите на нидерландския парламент.

През декември следва въпросът да бъде подложен още веднъж на срещата на министрите на правораздаването от страните членки на Европейския съюз. За да бъде реализирано нужното единодушие преди съвещанието, българската делегация в Европарламента декларира подготвеност за провеждането на работни срещи в бърз порядък както с нидерландското държавно управление, по този начин и с представители на нидерландския парламент, се добавя в известието.

Европейският парламент от дълго време се застъпва за разширението на Шенгенското пространство, което включва 26 страни - всички страни членки на Европейски Съюз като се изключи България, Хърватия, Кипър, Ирландия и Румъния, както и Норвегия, Исландия, Швейцария и Лихтенщайн, които не са членки на Европейски Съюз.

На 18 октомври 2022 година Европарламента изрази шерока поддръжката си за незабавното приемане на България и Румъния.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР