Европейският парламент подкрепи планове за орязване на еврофондовете за страни

...
Европейският парламент подкрепи планове за орязване на еврофондовете за страни
Коментари Харесай

ЕП с план - замразява фондовете на корумпирани страни членки

Европейският парламент поддържа проекти за орязване на еврофондовете за страни членки, които подкопават върховенството на закона или разрешават корупция , написа " Гардиън ".

Решението може да усили напрежението сред Брюксел и държавните управления на Унгария и Полша , които са упреквани в нарушение на върховенството на закона.

 Системата на Европейски Съюз за битка с кражбите на евросредства е неефективна
Системата на Европейски Съюз за битка с кражбите на евросредства е неефективна

Това оповестиха от Европейската счете палата

397 против 158 депутати поддържаха проектозакон за заледяване на европейски средства, в случай че бъде открито, че държавно управление подкопава демократичните полезности . Предложенията ще влязат в действие, в случай че бъдат подкрепени от страните членки на Общността.

Британското издание разяснява, че това законодателство има възможност да докара до яростна борба сред националните държавни управления, когато стартират да разискват седемгодишната бюджетна рамка от 1 трилион евро по-късно тази година.

" Спазването на върховенството на закона е фундаментална причина за народна власт, непоклатимост, разцвет и взаимно доверие ", разгласи Петри Сарвама, финландски центристки народен представител, който е един от създателите на предложенията.

 Европейски Съюз се тревожи, че Унгария злоупотребява с евросредства
Европейски Съюз се тревожи, че Унгария злоупотребява с евросредства

Унгария би трябвало да получи 25 милиарда евро от седемгодишната бюджетна рамка

Той добави: " Парите на данъкоплатците би трябвало да бъдат уважавани и харчени при същите правила и правила във всички страни членки. Не знаем коя ще е идната страна членка, в която върховенството на закона ще бъде сложено под въпрос ".

Докато Европейски Съюз откри дисциплинарни процедури против Полша и Унгария, Брюксел търси по-добри способи за превъзмогване на казуса.

 Европейска комисия плаши Румъния със прекъсване на евросредства
Европейска комисия плаши Румъния със прекъсване на евросредства

Това предизвести заместник-председателят на Комисията

Критици предизвестяват, че актуалният развой е муден, като някои държавни управления, в това число Англия, не желаят да порицават своите сътрудници от Европейски Съюз.

Британските консерватори са измежду 69 депутати, които гласоподаваха " въздържал се " , като се базират на това, че се отнася за бюджета след Брекзит. Лейбъристите гласоподаваха в поддръжка на проектозакона.

Обвързването на върховенството на закона с еврофондовете ще окаже голямо въздействие върху бюджета на някои страни членки , изключително на страните от Централна и Източна Европа, където огромна част от парите за инфраструктурни планове идват от еврофондовете. В Полша 61% от държавните вложения са от европейските фондове , в Унгария - 55%, а в Румъния - 45%.

Според предложенията на Европейския парламент страните ще губят евросредства при " общи дефекти при спазването на върховенството на закона ", такива като липса на следствие на измами, неявяване на самостоятелни съдилища или при липса на съдействие с инспектори от Европейски Съюз за битка с измамите. Плановете в допълнение ще овластят Брюксел, подпомагани от самостоятелни специалисти, при вземането на решение дали държавно управление нарушава върховенството на закона, макар че Народното събрание и държавните управления ще имат четири седмици да предотвратят заледяване на евросредства.

За да не се изолира локалното население, евросредствата за неправителствени организации и университетски проучвания няма да бъдат засягани.

Крайният резултат няма да стане явен през идващите месеци, защото предлагането е обвързано със съглашение за седемгодишната бюджетна рамка (2021-2028), която няма да бъде контрактувана до европейските избори през май.

Държавите от Централна и Източна Европа към този момент се оповестиха срещу сходен проект, само че страни като Германия, Франция и Холандия желаят твърди дейности против държавни управления, които подкопават главните полезности на Европейски Съюз, до момента в който в това време прибират европейски средства.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР