Европейският парламент отложи приемането на първия пакет Мобилност за превозвачите,

...
Европейският парламент отложи приемането на първия пакет Мобилност за превозвачите,
Коментари Харесай

Европарламентът отложи приемането на пакета Мобилност за превозвачите

Европейският парламент отсрочи приемането на първия пакет " Мобилност " за превозвачите, който доби гласност като " закона Макрон ".

След мъчно гласоподаване в пленарната зала в Страсбург трите отчета по пакета бяха върнати в транспортната комисия на Европейския парламент за преправяне. Така процедурата по приемането на директивата стартира още веднъж.

С това решение приемането на противоречивите правила за командироването на водачите се отсрочва за неопределен срок, а българските превозвачи не престават да работят по старите правила, разясниха евродепутати Ангел Джамбазки и Андрей Новаков.

Отлагането на решението за пакета " Мобилност " демонстрира сериозните разлики сред страните членки по този въпрос, разяснява министърът на превоза Ивайло Московски пред публицисти след чуването в отрасловата парламентарна комисия. Според него не може да се каже дали това е положително или неприятно решение за българските превозвачи.

Разделението по пакета " Мобилност " сред страните в Европейски Съюз е по оста Запад – Изток. Промените бяха подхванати по самодейност на Франция с аргумента отбрана правата на служащите. Според източните страни задачата на измененията е да се удари бизнесът на източните компании, които в последните години изместиха западните.

Българските превозвачи стачкуваха на няколко пъти у нас с искане да отпаднат противоречивите текстове. Те са свързани с почивката на водачите в мотел на пътя, връщането на автомобила на всеки три седмици в страната, в която е регистриран. Български превозвачи заплашиха с блокиране на Брюксел с камиони, в случай че пакетът " Моблиност " бъде утвърден.

Проблем има и с втория пакет " Мобилност ", който либерализира пазара на вътрешните транспорти. Според ръководителя на Националното съдружие на автобусните превозвачи Ивайло Константинов, който има акции в " Юнион Ивкони " има действителна заплаха дребните обитаеми места да останат без превоз. В 70 български общини към този момент няма транспортни компании, сподели Константинов пред БНР.

" Вторият пакет " Мобилност " либерализира напълно вътрешните пазари в страните от Европейски Съюз. На процедура всяка компания от Европа би могла да пристигна където и когато изиска и да започва обслужване, в това число и вътрешни транспорти в страните членки. В момента, в който се случи тази либерализация, на страната ще коства доста скъпо, тъй като никой няма да желае да обслужва нерентабилните линии, тъй като така наречен рентабилни линии към този момент ще бъдат в свръхконкуренция, която на процедура би довела до напълно разнообразни резултати ", разяснява Константинов.

Вторият проблем са така наречен 12 правоимащи групи жители, които употребяват понижение. Това са деца, възпитаници, пенсионери, служители на реда, военноинвалиди и така нататък " Всичко това няма по какъв начин да се случи в един либерализиран пазар. Ако българските превозвачи работят по българското законодателство, което регламентира тези понижения, то интернационалните превозвачи не са длъжни да се съобразят ", уточни Константинов.

Според него по вторият пакет " Мобилност " България ще има повече съдружници. " С изключение на Германия и Франция съвсем всички страни са мощно контролирани – не ми е ясно по какъв начин тези страни биха приели сходен фасон ", сподели Константинов.

" Попитах министър Московски какво се случва, откакто тези страни през днешния ден не съблюдават правото, в тази ситуация правилник 1370. Отговорът беше – правото не е за всички ", сподели Константинов.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР