Европейският парламент отхвърли поправка, насочена срещу България, в резолюция за

...
Европейският парламент отхвърли поправка, насочена срещу България, в резолюция за
Коментари Харесай

ЕП отхвърли антибългарската поправка в доклада за РС Македония

Европейският парламент отхвърли корекция, ориентирана против България, в резолюция за Република Северна Македония. Поправката беше препоръчана от евродепутати от групата на социалистите и зелените.

 Евродепутатите на Българска социалистическа партия: Защитихме националния интерес по отчета на Северна Македония Виж още

В поправката се споделя, че Екологичен потенциал " осъжда неотдавнашните провокативни изказвания на български държавни чиновници по исторически въпроси, засягащи Република Северна Македония, които опонират на духа на Договора за добросъседски връзки с България; приканва българските органи да се въздържат от сходни изказвания, макар продължаващата предизборна акция в България ".

Поправката бе отхвърлена с 353 гласа, поддържаха я 232-ма, а 97 се въздържаха и не влезе в отчета на Европейския парламент за Северна Македония.

Българските евродепутати от всички политически партии се оповестиха срещу тази корекция.

" Предотвратихме най-лошото. Мисля, че е огромен триумф, тъй като успяхме да активизираме толкоз огромна поддръжка по това гласоподаване ", сподели евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев.

Той дефинира импортираната корекция, импортирана в последния, за извънредно скандална.

" В отчет за напредъка на страна-кандидат да се атакува по този непоносим метод страна-пълноправен член на Европейски Съюз и в това време да се приказва, че другата страна била зряла и умерена. Когато имаме случаи на толкоз доста дискриминация, на толкоз обиди, закани. Последните с артиста за Евровизия, който получи толкоз доста ужасяващи закани и обиди, единствено за това, че показа, че е български жител. Затова е извънредно държавно управление, че Екологичен потенциал препотвърди своето предпочитание, искане, рекомендация към Република Северна Македония да не се дискриминират хора, които обществено декларират своята българска еднаквост и генезис и да се прекрати от практиката с югокомунизма за подправяне на историята. Имаме обща българска история, би трябвало да сме горди с нашите общи предшественици и дружно да влязат и те в Европейски Съюз като братя, другари и да си сътрудничим във всички области ", сподели евродепутът от ГЕРБ/EНП Андрей Ковачев, представен от Българска национална телевизия.

Евродепутатът от ДПС/ " Обнови Европа " Илхан Кючюк, който е докладчик по резолюцията сподели:

" Важният детайл е договорите да бъдат изпълнявани - този от Преспа и този от 2017 година с Република България. За тази цел двете страни би трябвало да стартират по-чести срещи. Аз мисля, че има нарушение на разговора. Освен това би трябвало да има имплементиране и оценка на подхванатите дейности. Това е от извънредно значение, с цел да убедим и ние в сериозността на желанията си западноевроепйските сътрудници, а Република Северна Македония да даде още един късмет на процеса. Доверието е нарушено. То би трябвало да бъде възобновено. Най-правилният метод, бих споделил единственият верен метод, е да се върнем към устоите на контракта ".

" Скандалната корекция 77а падна в Екологичен потенциал! ", оповестиха и от Вътрешна македонска революционна организация.

Евродепутати от Българска социалистическа партия също се оповестиха против поправката, само че не можаха да убедят сътрудниците си да ги изтеглят.

" Очевидно визират мои изявления. Тези глупости, наречени политическа уместност, аз не ги признавам. Когато някой от Северна Македония се пробва да се гаври с България, да наскърбява българите и най-много да мачка и да унижава българите в самата Македония, аз няма по какъв начин да бъда политически правилен ", разяснява военният министър Красимир Каракачанов пред Нова телевизия.

По време на дебата по внесанета корекция еврокомисарят по въпросите на съседството и разширението на Европейски Съюз Оливер Вархе съобщи, че предизвиква Скопие и София да удвоят напъните за реализиране на взаимноприемливо решение по откритите въпроси.

Призовавам за възпиране от изказвания и дейности в нарушаване на по-широките европейски ползи, добави той. Двустранните съглашения на Северна Македония с Гърция и България би трябвало да се ползват добросъвестно от всички, уточни още еврокомисарят.

Той изрази вяра договарянията за присъединение с Северна Македония да стартират до юли.

По неговите думи промените в балканската страна би трябвало да продължат. Добросъседските връзки са съществена част от пътя към Европейски Съюз, уточни Вархей и добави, че пред Скопие остава още доста работа за противопоставяне на корупцията и проведената престъпност, и за налагане на законността.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР