Европейският парламент окончателно одобри правилата относно отпуска по бащинство и

...
Европейският парламент окончателно одобри правилата относно отпуска по бащинство и
Коментари Харесай

ЕП прие нови правила за отпуск по бащинство и гъвкаво работно време

Европейският парламент дефинитивно утвърди разпоредбите по отношение на отпуска по бащинство и неподлежащото на прекачване право на наставнически отпуск.
Законодателството, контрактувано импровизирано с министрите на Европейски Съюз, постановява минимални условия за всички страни членки, за да се насърчи представителството на дамите на работното място и да се ускори ролята на бащата или на съответния втори родител в фамилията.
Отпуск по бащинство, за родители и лица полагащи грижи
1. Правото на за татковци или равностойни втори родители (където е прието от националното законодателство) е предоставено към времето на раждането и платено не по-малко от равнището на отпуск по болест (бел. ред. - в България дните са 15, само че календарни)
2. Евродепутатите също прибавиха правото. Този отпуск следва да бъде самостоятелно право, което основава подобаващите условия за по-балансирано систематизиране на отговорностите за полагане на грижи в фамилията.
3. Държавите членки да обезпечат съответно възнаграждение или обезщетение за минималния, неподлежащ на прекачване интервал за наставнически отпуск, защото се регистрира, че потреблението на наставнически отпуск постоянно води до понижаване на фамилния приход и по-високо платеният член на фамилията (който постоянно е мъж) би трябвало да може да се възползва от това право.
4. Държавите членки би трябвало да могат да оферират за лицата, полагащи грижи, за служащи, които се грижат за родственик или член на същото домакинство, който има съществено здравословно положение или влошено положение, обвързвано с възрастта.
Държавите членки, които към този момент подсигуряват възнаграждение или надбавка от най-малко 65% от чистата заплата на служащия, в границите на интервал от най-малко 6 месеца наставнически отпуск за всеки родител, могат да решат да запазят тази система.
Гъвкаво работно време
Работещи родители или лица, полагащи грижи, ще могат да изискват промяна на работното време, което може да включва, когато е допустимо, отдалечена работа или гъвкаво работно време. Когато се преглеждат молбите за гъвкаво работно време, работодателите може да вземат поради освен личните запаси и действен потенциал, само че и специфичните потребности на родителите на деца с увреждания или продължителни болести и тези на самотни родители.
Следващи стъпки
Директивата влиза в действие на 20-тия ден след публикуването ѝ в Официалния вестник на Европейски Съюз. Държавите членки имат три години да приложат разпоредбите.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР