Европейският парламент одобри с внушително мнозинство от 569 гласа Европейски

...
Европейският парламент одобри с внушително мнозинство от 569 гласа Европейски
Коментари Харесай

Владимир Уручев е докладчик по ново европейско законодателство за ядрена безопасност

Европейският парламент утвърди с внушително болшинство от 569 гласа Европейски инструмент за съдействие в региона на нуклеарната сигурност. Докладчик е евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Владимир Уручев. Фокусът на този нов инструмент е постигането на по-добра нуклеарна сигурност и гарантиране потреблението на нуклеарната сила за мирни цели. Целта е поощряване на ефикасни и ефикасни стандарти за нуклеарна сигурност в трети страни, като се основава на опита от дейностите по нуклеарна сигурност в границите на Общността на Евратом. Инструментът ще подсигурява, че подхванатите по него дейности няма да окажат негативно влияние върху публичното здраве и околната среда.

„ Това ще бъде нашият, европейски, механизъм за поощряване на нуклеарната сигурност в международен мащаб, за навременно разкриване на пропуски в съществуващите ограничения за сигурност, в случай че има такива, и по този метод за попречване на евентуални нуклеарни повреди “, съобщи Владимир Уручев.

Целта е да се увеличи прозрачността при взимане на решения в региона на нуклеарната енергетика в трети страни, акцентира българският евродепутат и напомни, че прозрачността на управляващите в трети страни във връзка с нуклеарната сигурност (включително защитни ограничения, действия по извеждане от употреба и ръководство на отпадъците) не е на задоволително високо равнище.

Ето за какво бяха препоръчани ограничения, целящи подобряването на прозрачността посредством даване на популацията на информация за метода, по който този инструмент ще усили тяхната нуклеарна сигурност, в това число и такива, предоставящи на заинтригуваните страни опция да вземат участие в процеса на взимане на решения.

Владимир Уручев изрази убеденост в практическото приложение на Инструмента: “Убеден съм, че с помощта на признатия през днешния ден Европейски инструмент за съдействие в региона на нуклеарната сигурност, повече страни отвън територията на Европейски Съюз, разрастващи нуклеарна енергетика, ще се възползват и потърсят нашата помощ, поддръжка и европейско ноу-хау в тази област “.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР