Европейският парламент одобри днес Директивата за свободно достъпните данни и

...
Европейският парламент одобри днес Директивата за свободно достъпните данни и
Коментари Харесай

Цифров единен пазар: ЕК приветства гласуването на нови правила за споделяне на данни от обществения сектор


Европейският парламент утвърди през днешния ден Директивата за свободно наличните данни и информацията в публичния бранш, с която доста ще се усъвършенства съществуването и новаторското потребление на обществени и обществено финансирани данни, като по този метод ще се спомогне за създаването на технологии с интензивно потребление на данни като изкуствения разсъдък.

Заместник-председателят, отговарящ за цифровия обединен пазар, Андрус Ансип и комисарят по въпросите на цифровата стопанска система и цифровото общество Мария Габриел приветстваха резултатите от гласуването в взаимно изказване:

Възхитени сме от голямата поддръжка за Директивата за свободно наличните данни от страна на членовете на Европейския парламент. Данните са главно преимущество на цифровата стопанска система, а огромна част от тях се генерират от обществения бранш. За цялостното оползотворяване на техния иновационен капацитет е от значително значение обществените и обществено финансираните данни да бъдат елементарно налични за жителите и предприятията в Европейски Съюз. Това се отнася с особена мощ за изкуствения разсъдък, чието развиване зависи от достъпа до големи количества данни.

Укрепването на разпоредбите на Европейски Съюз по отношение на повторната приложимост на информацията в публичния бранш е належащо, с цел да бъдат поддържани тези правила в синхрон с бързо изменящите се технологии и да се преодолеят пречките пред новаторството на МСП и новосъздадените предприятия, учредено на обществени данни.

Благодарение на признатата през днешния ден Директива за свободно наличните данни, предоставяните в действително време данни от публичния бранш, както и данните от научноизследователските организации и обществените предприятия, ще станат по-лесно налични и използваеми от машините и хората.

Бихме желали да благодарим на членовете на Европейския парламент, на страните членки и на заинтригуваните страни за това, че осигуриха градивен и бърз законодателен развой, довел до днешното значимо гласоподаване.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР