Европейският парламент одобри бюджета на Европейския съюз за 2018 година,

...
Европейският парламент одобри бюджета на Европейския съюз за 2018 година,
Коментари Харесай

През 2018 г. България ще получи 2,3 млрд. лв. за земеделие от европейския бюджет

Европейският парламент утвърди бюджета на Европейския съюз за 2018 година, като в него са заложени средства за изследвания, научна активност, инфраструктура, претовареност, битка с младежката безработица и заплащания към земеделските производители. Прогнозната сума, който ще получи България е над два милиарда евро, заяви Андрей Новаков, единственият български евродепутат, който взе участие в преговорния екип.

В диалог с еврокомисаря по бюджета и човешките запаси Гюнтер Йотингер Новаков посочи и разпределението по обособените пера.

Предвидените междинни заплащания за фермерите  ще доближат 800 милиона евро, които се превеждат по линия на директните заплащания, а още 380 млн. евро ще се разпределят за селските региони.

Близо 800 милиона са планувани за градско развиване и инфраструктура, а 185 милиона ще отидат за стратегии за претовареност. „ Това ще бъде глътка въздух за България и ще поддържа растящия стопански растеж на страната, като считам, че препоръчаният бюджет и плануваните в него заплащания за България са триумф “, уточни Новаков.

Според Гюнтер Йотингер „ този бюджет ще направи доста за стабилизирането на Европа. Да вземем за образец кохезионните фондове. С тези милиарди, идващи от европейския бюджет, съфинансираме вложения в инфраструктурата, в здания, в конкурентноспособността, основно в селските региони и в страни като България. Защо? България е нова страна-членка с БВП на човек от популацията с към 6 500 евро. В същото време Брутният вътрешен продукт в Люксембург е 90 хиляди, в Германия - 40 хиляди, а междинният Брутният вътрешен продукт на човек в Европейския съюз е 30 хиляди евро.

„ Трябва да създадем всичко допустимо, с цел да засилим българскатаконкурентноспособност и Брутният вътрешен продукт посредством вложения в инфраструктура. Да вземем да вземем за пример “Хоризонт 2020 ” - нашата стратегия за проучвания, да вземем за образец програмата “Свързана Европа ” за енергийна инфраструктура, автомагистрали, жп линии. Смятам, че нашият европейски бюджет е добър инструмент, който може да бъде употребен от нашите национални държавни управления, с цел да усъвършенстват инфраструктурата и икономическото състояние в нашите райони и страни членки.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР